Datum: 30-03-2020 - 08:35

Column Egbert van der Weide 'Loop naar de..?'

Blik Op Noordwijkerhout kan weer een nieuw vast item toevoegen aan de nieuwswebsite van, voor en over Noordwijkerhout en De Zilk. De redactie heeft dominee Egbert van der Weide bereid gevonden om zijn wekelijkse column ook beschikbaar te stellen voor op BON. Iedere week...

zal op woensdagmorgen zijn nieuwe column op BON te lezen zijn, wij wensen u veel leesplezier. Alle columns worden verzameld en zijn terug te lezen zijn via "uitgelicht" aan de linkerkant van het scherm of klik hier.

Column 02-07-2014 > "Loop naar de …?".

Op de dag dat we terugkwamen van vakantie, sneuvelde de dorpspomp. In één beweging werd ze opzijgeschoven en daar kon ze niet zo goed tegen. Krap 7 jaar was zij in ons midden. Een vrolijk bouwsel van stenen die ouder aandeden dan ze waren, met een paar mooie hardstenen onderdelen en een heuse zwengel. Al met al paste het prima op die plek, aan de voet van de toren van de Witte Kerk.

Maar de laatste jaren was het wel wat drukker geworden om haar heen. Wat heet: een woud aan bankjes, palen, masten, borden, bakken en speciale tegels is er om de kerk heen aangebracht, zonder dat dat op elkaar werd afgestemd – laat staan dat er bij elke nieuwe toevoeging rekening gehouden is met wat er al stond. Daar zou toch echt eens een deskundige naar moeten kijken. Vooral het centrum van ons dorp staat vol met niet op elkaar afgestemd straatmeubilair en andere attributen. Daar kan beslist wel iets van weg.

Iets opzij had de pomp een heuse concurrent gekregen: een watertappunt van de drinkwatervoorzieningsmaatschappij. Die laatste toevoeging was een zinnige, daar niet van. In plaats van veel te veel geld te betalen voor weer een flesje water-van-ver, kon er gewoon helder kraanwater getapt worden door voorbijgangers. Net zo goed, volgens sommigen beter zelfs. Maar dat tappunt bracht wel schrijnend aan het licht dat de pomp er een beetje doelloos bij stond. Mooie vulling, dat wel, maar een beetje tevergeefs.

Die pomp gaat natuurlijk terugkomen, tenminste: ik hoop van wel. (U kunt stemmen aan de linkerkant van het scherm bij de Poll, redactie BON) Maar net zo hard hoop ik dat de pompbouwers en de drinkwatervoorzieningsmaatschappij en de daartoe bevoegde vroede vader nu bij elkaar gaan zitten om te zien of tappunt en dorpspomp niet geïntegreerd kunnen worden.

Het geld dat daarvoor nodig is, kan vrijkomen door elders een paar overbodige verkeersborden weg te laten. Eventueel zijn er wel wat misplaatste lantaarnpalen die op Marktplaats kunnen worden gezet. U ziet, niet alleen het dorpsschoon heeft mijn aandacht maar ook het huishoudboekje van de gemeente. Participeer ik nou niet lekker?

Egbert van der Weide