Datum: 04-04-2020 - 20:22

Column Egbert van der Weide "Leeg".

Blik Op Noordwijkerhout kan weer een nieuw vast item toevoegen aan de nieuwswebsite van, voor en over Noordwijkerhout en De Zilk. De redactie heeft dominee Egbert van der Weide bereid gevonden om zijn wekelijkse column ook beschikbaar te stellen voor op BON. Iedere week...

zal op woensdagmorgen zijn nieuwe column op BON te lezen zijn, wij wensen u veel leesplezier. Alle columns worden verzameld en zijn terug te lezen zijn via "uitgelicht" aan de linkerkant van het scherm of klik hier.

Column 18-06-2014 > "Leeg".

Zonet bladerde ik nog even door mijn agenda. Deze laatste dagen voor het weekend staat er van alles in geschreven, dicht opeen en in een kriebelig handschrift zodat alles nog net past op de veel te kleine ruimte die mijn volle dagen in mijn agenda zijn toebedeeld. Maar voor de komende weken zijn alle pagina’s leeg. Helemaal leeg. Behalve de voorgedrukte cijfers en lijntjes staat er niets in. Geen enkele afspraak, geen preekbeurten, geen enkele verplichting. Vakantie heet dat, en het heeft alleen al qua woord alles te maken met leeg zijn.

Voor ik afreis moet er nog van alles gebeuren, ik wil nog veel te veel afronden voor ik vertrek. Bezoekje hier en bezoekje daar, bespreking zus en bespreking zo, nog even de kopij voor de Doorkijk. De oecumenische Pinksterdienst op Klein Leeuwenhorst staat voor de deur, en daar komt van alles bij kijken. Helemaal wanneer de wet van Murphy zich er tegenaan gaat bemoeien. Maar goed, ook dat lost zich op en het belooft mooi weer te worden op eerste Pinksterdag. Als het dan eenmaal Pinkstermaandag is, zakt alles snel weg. Dat beloof ik u.

Trouwens, u bent ook even uit het oog. Niet uit mijn hart, maar wel een beetje uit mijn hoofd. En in ieder geval niet in mijn agenda. Dat laat ik trouwens thuis, ik heb er niks aan: het is toch leeg. Ons huis is niet leeg: het wordt bewoond en bewaakt, ook wanneer wij weg zijn. Het dievengilde krijgt geen kans. De grootste schat neem ik trouwens mee. De liefste Noordwijkerhouter die ik ken is mijn enige reisgenoot in deze weken.

De reis gaat naar Brabant – ik kan dat rustig zeggen want de kans dat u allemaal op visite komt is uitgesloten. En Brabant is groot. Groot, en veelbezongen. Vaker bezongen dan Noordwijkerhout, nu ik er zo over nadenk. Ik ga eens kijken waarom dat is. Misschien kom ik daarachter. Misschien ook niet. Want ik zet niets in mijn agenda…

Egbert van der Weide