Datum: 05-08-2020 - 16:07

Column Egbert van der Weide "Associatie".

Blik Op Noordwijkerhout kan weer een nieuw vast item toevoegen aan de nieuwswebsite van, voor en over Noordwijkerhout en De Zilk. De redactie heeft dominee Egbert van der Weide bereid gevonden om zijn wekelijkse column ook beschikbaar te stellen voor op BON. Iedere week...

zal op woensdagmorgen zijn nieuwe column op BON te lezen zijn, wij wensen u veel leesplezier. Alle columns worden verzameld en zijn terug te lezen zijn via "uitgelicht" aan de linkerkant van het scherm of klik hier.

Column 11-06-2014 > "Associatie".

Hebt u dat nou ook, dat je soms door de vreemdste dingen zomaar opeens aan compleet andere, nog vreemdere dingen moet denken? Of ben ik de enige wiens geest kronkelige wegen gaat die zelfs voor de bezitter van die geest onnavolgbaar zijn? Het zij zo. Want wat is het geval? Ik had op enig moment een afspraak met iemand, we noemen hem maar dhr. O. Dat zou op een ochtend zijn, nadat ik mijn vrouw en dochter uitgezwaaid had omdat die een dagje naar de familie gingen.

Omdat zij wat eerder wilden vertrekken en ik nog even een kop koffie met hen wilde drinken, had ik me die ochtend wel gewassen en aangekleed maar nog niet geschoren. Dat zou ik dan wel doen voordat ik naar dhr. O zou gaan. Overigens, maar geheel terzijde: mocht u nou de indruk hebben dat ik mij op andere ochtenden niet was en aankleed dan haast ik mij om dat recht te zetten. Goed – ik had dus mijn vrouwen uitgewuifd en toog weer aan het werk.

In mijn agenda stond niets voor die ochtend, maar ik had van alles te doen. Er kwamen wat telefoontjes, ik belde zelf enige lieden, er lag een preek die in de grondverf stond en smeekte om voltooiing. Tussendoor nog de was buiten opgehangen, een boterhammetje gegeten, of eigenlijk drie, de hond uitgelaten en ook het beest gevoederd.

Na al die bezigheden buitenshuis ging ik weer achter mijn bureau zitten. De preek kostte enig denkwerk en bij een moment van hevige concentratie streek ik mij peinzend over de kin. Die ongeschoren bleek… O ja, ik zou me nog gaan scheren. O nee! dat zou ik doen voor mijn bezoek aan dhr. O! Grote schrik: ik was niet alleen vergeten mij te scheren maar daardoor ook heel de afspraak met O. vergeten. Iemand merkt nu op: u had toch in uw agenda gekeken?

Jazeker – maar ik had de afspraak met dhr. O. verkeerd genoteerd: een vrijdag later. Ik heb me gehaast te bellen en ik ben zowat gestruikeld over mijn verontschuldigingen. Gelukkig kon dhr. O er hartelijk om lachen en was ik met al die vertraging nog zeer welkom. Ook zonder me te scheren…

Egbert van der Weide