Datum: 05-08-2020 - 15:55

Column Egbert van der Weide "Ziek (8)".

Blik Op Noordwijkerhout kan weer een nieuw vast item toevoegen aan de nieuwswebsite van, voor en over Noordwijkerhout en De Zilk. De redactie heeft dominee Egbert van der Weide bereid gevonden om zijn wekelijkse column ook beschikbaar te stellen voor op BON. Iedere week...

zal op woensdagmorgen zijn nieuwe column op BON te lezen zijn, wij wensen u veel leesplezier. Alle columns worden verzameld en zijn terug te lezen zijn via "uitgelicht" aan de linkerkant van het scherm of klik hier.

Column 04-06-2014 > "Ziek (8)".

Het kan ook het 7e stukje zijn dat ik schrijf over ziek gedrag. Of het 9e. En ik vrees dat het niet het laatste is. Want er zijn veel zieke mensen in deze wereld! En dan bedoel ik niet mensen, wier lichaam of geest is aangetast door welke aandoening dan ook.

Nee, ik bedoel mensen wier gezond verstand geheel is verduisterd door een zucht naar sensatie. Of een blinde woede. Of een niet te beteugelen aandrang tot het verrichten van de meest infame dingen.

Oude mensen op straat overvallen en dan lachend hun rekening staan te plunderen bij een geldautomaat. Heel heldhaftig! Of met een smoesje bij andere bejaarden binnen komen en dan hun spullen jatten. Of gewoon doorgaan met het pesten van dat ene meisje, en aan haar tranen je eigen triomf afmeten.

Of wat ik nu weer hoorde: een pens met landbouwgif neerleggen op plaatsen waar veel honden lopen. Of een spons, doordrenkt met iets waar uw hond of kat helemaal verzot op is. Dat daar beesten ziek van worden en sterven is blijkbaar precies de bedoeling. Ik noem dat ziek.

Zelfs het meest achteloze en nonchalant laten liggen van hondenpoep door hondenbezitters rechtvaardig zoiets laags niet. Spreek uw buurvrouw aan op het gedrag van haar kat, zeg tegen een baasje dat-ie z’n hond moet aanlijnen en de rotzooi op moet ruimen. Stiekem zelf maatregelen nemen die niet de bezitter maar het beest treffen: dat is ziek.

Ga wat zinnigs doen. Maak je zelf nuttig. En als je daar te beroerd voor bent: blijf dan gewoon binnen zitten en val de maatschappij niet lastig met je domme fratsen. Want nu moet ik weer in de pen klimmen en de moraalridder uithangen, en dat zou toch tussen allemaal redelijke en min of meer volwassen mensen niet nodig moeten zijn.

En het ergste is: als ze dit al lezen zullen ze er zich weinig van aantrekken. Maar wie weet, worden anderen juist alert. En daar doe ik het voor. Dus komt er, als het nodig is, ook een 10e stukje met deze titel. Want ik hoop het nooit gewoon te vinden, dat zieke gedrag. En ik geloof: de maatschappij, dat zijn we nog altijd samen.


Egbert van der Weide