Datum: 05-04-2020 - 19:02

Column Egbert van der Weide "Europaja".

Blik Op Noordwijkerhout kan weer een nieuw vast item toevoegen aan de nieuwswebsite van, voor en over Noordwijkerhout en De Zilk. De redactie heeft dominee Egbert van der Weide bereid gevonden om zijn wekelijkse column ook beschikbaar te stellen voor op BON. Iedere week...

zal op woensdagmorgen zijn nieuwe column op BON te lezen zijn, wij wensen u veel leesplezier. Alle columns zullen verzameld worden en binnenkort terug te lezen zijn via "uitgelicht" aan de linkerkant van het scherm.

 

Column 14-05-2014 > Europaja
Hoewel de belangstelling voor de dodenherdenking dit jaar opnieuw verheugend groot was (de Jozefkerk zat helemaal vol), waren er ook heel wat Noordwijkerhouters niet bij. Dat betekent dat zij onder andere de bijzondere toespraak van onze burgemeester hebben gemist. Zijn bevlogen woorden eindigden met een oproep om te gaan stemmen op donderdag 22 mei. Die dag zijn er Europese verkiezingen.

Die spreken niet zo tot de verbeelding: volgens de prognoses komt hooguit 35% van de stemgerechtigden naar de stembus. Er wordt dan ook veel geschamperd: op Europa, op de dames en heren politici. Ongetwijfeld is daar reden toe: van Europa wordt ons telkens weer verteld dat dat ons geld kost, en veel politici staan vaak schrikbarend ver af van het dagelijkse bestaan van de gemiddelde Europeaan. Maar dan nog ga ik stemmen.

Want volgens mij is democratie niet hetzelfde als: je eigen zin krijgen. Volgens mij is stemmen niet hetzelfde als: vervolgens op je wenken bediend worden. Volgens mij schrijf je G E L U K niet net zo als G E L D. Volgens mij is vrijheid veel en veel meer waard dan welvaart.

 

Het beeld van Europa dat ik heb, is meer dan alleen maar een geldverslindende bureaucratie. Ik ga er vanuit dat een verenigd Europa één van de belangrijkste waarborgen is voor vrede en vrijheid. Ik ben bang dat uit verwendheid en ontevredenheid opborrelend nationalisme een vals sentiment is, gevaarlijk bovendien.

Wanneer je echt vindt dat het hemd nader is dan de rok, wanneer je ervan overtuigd bent dat ‘ikke ikke ikke en de rest kan stikke’ een gelegitimeerde wens is, wanneer je bij het woordje vrijheid meer aan je eigen ongelimiteerde begeerten denkt dan aan de ruimte die je samen met anderen inneemt – ja, dan heeft het weinig zin te gaan stemmen.

Dan kan niets of niemand het ooit goed genoeg doen in jouw ogen – alleen jijzelf. Maar voor alle andere mensen geldt: ga maar stemmen. Je hebt er de vrijheid voor!

Egbert van der Weide