Datum: 30-03-2023 - 13:14

Column Notaris Timmers: Klaar met jubelen.

Column notaris Rob Timmers Lisse: Opa Piet en oma Cis kunnen hun geluk niet op. Het bod van hun kleinzoon Jack op een appartement is geaccepteerd. Het betreft een gevalletje "bouwval", maar de mogelijkheden zijn oneindig. Jack moet nog wel een tijdje wachten, want hij krijgt pas eind volgend jaar de sleutels. Opa en oma zouden Jack graag een duwtje in de rug willen geven door een bedrag van € 80.000 aan hem te schenken...

Ze hebben met Jack afgesproken dat hij dit bedrag krijgt als hij bij de notaris de akte van levering tekent.

Het zit Jack toch niet helemaal lekker. In de krant leest hij allerlei verhalen over het afschaffen van de schenking voor de eigen woning. Kan hij voor de verbouwingskosten rekening houden met de volledige € 80.000 of moet hij alsnog belasting betalen? Een vriend van hem adviseert om contact op te nemen met de notaris.

Afschaffing eigenwoningschenking 1 januari 2024
De notaris legt uit dat de eigenwoningschenking inderdaad wordt afgeschaft. Er zijn twee data van belang. De eigenwoningschenking wordt per 1 januari 2024 afgeschaft. Per 1 januari 2023 wordt het bedrag aanzienlijk verlaagd. Het belastingvrije bedrag voor de eigen woning wordt verlaagd van € 106.000 naar € 27.000.

Jack reageert daarop: "O, dan is het dus goed dat ik de schenkingsovereenkomst met mijn opa en oma al heb getekend. We hebben afgesproken dat ze het volgend jaar bij het krijgen van de sleutels naar mij overboeken. Of zijn er kleine lettertjes die ik over het hoofd heb gezien?"

Daadwerkelijk overmaken
De notaris geeft aan dat een eis van de eigenwoningschenking is dat het bedrag daadwerkelijk overgemaakt moet worden. Pas dan kun je een beroep doen op de eigenwoningschenking. Als jouw grootouders het bedrag pas volgend jaar overmaken, gaat het mis. Volgend jaar is namelijk "slechts" € 27.000 vrijgesteld.

Over de rest zal dan belasting betaald moeten worden. De belasting daarover is 18%. Het tekenen van de schenkingsovereenkomst in dit jaar volstaat dus niet. Je opa en oma zullen het bedrag ook echt dit jaar aan je moeten overmaken. Het is geen probleem dat je het bedrag dan pas volgend jaar gebruikt.

Gebruik van de schenking
Jack geeft aan dat hij niet zeker weet of hij het bedrag ook volgend jaar helemaal gaat gebruiken. Waarschijnlijk een groot deel wel, maar niet alles. Hij vraagt de notaris of hij het resterende bedrag ook nog in 2024 mag gebruiken. De notaris geeft aan dat je onder de huidige wetgeving drie jaar over het uitgeven van de schenking mag doen.

Er is voorgesteld om de spreidingsmogelijkheid van drie jaar te verkorten. Dit zou betekenen dat je de gehele schenking moet hebben benut per 1 januari 2024. Reden voor Jack om zijn plannen bij te stellen en te zorgen dat hij de gehele schenking voor eind 2023 heeft gebruikt. Er is geen ruimte voor vervelende verrassingen.

Deze rubriek wordt verzorgd door mr. Rob Timmers, notaris in Lisse. Tel: 0252 414008.

Reacties: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Voor meer informatie: www.notaristimmers.nl

Klik hier voor alle eerder verschenen columns van Notaris Timmers.

. Voor meer informatie: www.notaristimmers.nl

Klik hier voor alle eerder verschenen columns van Notaris Timmers.

", "accessMode": "visual", "copyrightHolder": "BlikOp Noordwijkerhout", "dateCreated": "2022-06-22 15:12:00", "image": "/media/k2/items/cache/7d5795e38167ace74a34c737b9ea585d_L.jpg" }