De Praktijk Gezondheidscolumn (3): Duizeligheid.

Blik Op Noordwijkerhout heeft vast item toegevoegd aan de nieuwswebsite van, voor en over Noordwijkerhout en De Zilk. De redactie heeft De Praktijk Fysiotherapie & Acupunctuur bereid gevonden om met enige regelmaat een 'Gezondheidscolumn' te schrijven voor op de website van BON, wij wensen u veel leesplezier. Alle columns zullen verzameld gaan worden en zijn terug te lezen zijn via 'uitgelicht'...

aan de linkerkant van het scherm of via de link onderaan de nieuwe Gezondheidscolumn.

Gezondheidscolumn De Praktijk Fysiotherapie & Acupunctuur (3) : Duizeligheid.

Iedereen heeft het wel eens ervaren, een kort moment van duizeligheid, bijvoorbeeld bij het te snel opstaan of overeind komen van een stoel of bed. Er zijn twee typen duizeligheid te onderscheiden. Ten eerste “het licht worden” in het hoofd (dizziness). Een tweede vorm van duizeligheid is vertigo. Hierbij lijkt het alsof de hele wereld om je heen draait. Dit wordt ook wel draaiduizeligheid genoemd.

Draaiduizeligheid duidt op een stoornis in het evenwichtsorgaan. Bij een patiënt met draaiduizeligheid kunnen vegetatieve verschijnselen voorkomen, zoals misselijkheid en braken, bleekheid, algeheel onwel bevinden en angst. Draaiduizeligheid is een symptoom bij o.a. BPPD, neuritis vestibularis, de ziekte van Menière of bij een TIA.

De patiënt kan duizeligheid ook omschrijven als een licht gevoel in het hoofd, of als het gevoel bijna flauw te vallen. Deze vorm van duizeligheid komt o.a. voor bij een te lage bloeddruk, bij bepaalde medicatie, bij angst, paniek of hyperventilatie.

Klachten aan de nek worden ook nogal eens aangegeven als verklaring voor duizeligheid. Zo wordt verhoogde spierspanning in de nek of een beperking in beweeglijkheid als mogelijke verklaring gegeven. Het is echter de vraag of deze klachten een “gevolg van” of de oorzaak van duizeligheid zijn.

Duizeligheid en de daarbij komende bewegingsonzekerheid kan zorgen voor forse beperking in het dagelijks functioneren. Door de bewegingsonzekerheid is er een verhoogde kans op valincidenten en het zorgt ervoor dat ouderen minder buiten komen, minder snel zelf de boodschappen blijven doen en sociaal minder contacten gaan ervaren. Dit alles zorgt voor een achteruitgang in de gezondheid.

Het is goed om bij klachten te gaan kijken of er iets gedaan kan worden aan de klachten. De fysiotherapeut kan samen met u in kaart brengen welke type duizeligheid er speelt en wat er aan te doen is. Loop niet te lang met uw klachten door, vaak zijn duizeligheidsklachten erg beperkend op uw dagelijks functioneren, terwijl behandeling in veel gevallen snel resultaat geeft!

Klik hier voor de eerder geplaatste Gezondheidscolumns van De Praktijk.