Datum: 19-09-2021 - 15:01

Gezondheidscolumn 'Gestalttherapie' (2): Het heeft een naam 'wegkwijnen'.

Blik Op Noordwijkerhout heeft een vast item bij de nieuwswebsite van, voor en over Noordwijkerhout en De Zilk en dat is de 'Gezondheidscolumn'. De redactie van BON heeft 'Gestalttherapie Noordwijkerhout' bereid gevonden om een bijdrage te leveren aan de 'Gezondheidscolumn'. Alle columns worden verzameld hier op BON en zijn binnenkort terug te lezen zijn via 'uitgelicht' aan de linkerkant van het scherm...

Gezondheidscolumn 'Gestalttherapie Noordwijkerhout' (2) : Het heeft een naam 'wegkwijnen'.

Wegkwijnen is een naam voor wat we doormaken als we geen contact kunnen ervaren. Afstand houden, geen fysiek contact. In het begin herkenden we de gemeenschappelijke symptomen in coronatijd niet. Veel mensen gaven aan dat ze moeite hadden zich te concentreren.

Dat ze zelfs met vaccins aan de horizon niet enthousiast waren over 2021. Een familielid bleef laat op om de film "Het Boek der Geheimen”, met Nicolas Cage, weer te kijken, ook al kende ze die al uit haar hoofd. En in plaats van om 7 uur 's morgens uit bed te stappen lagen we soms tot 8 uur ’s morgens Word-feut te spelen op een tablet.

Het was geen burn-out - we hadden nog energie. Het was geen depressie - we voelde ons niet hopeloos. We voelden ons meer vreugdeloos en doelloos.

Wegkwijnen is een gevoel van stagnatie en leegte.
Het voelt alsof je door je dagen heen rommelt en door een mistige voorruit naar je leven kijkt. In de psychologie is het belangrijk om de klacht een naam te geven zodat we weten waarover we spreken. Die naam is er nu.

Maar wat kunnen we er aan doen?
Het vraagt om bezinning, creatieve aanpassing aan de nieuwe situatie waar we ons voor gesteld zien. Niet zo zeer wat we doen is hier belangrijk maar hoe we ons voelen over wat we doen en meemaken. Vaak thuis zitten zonder de structuur van werk of school, hindernissen en afstand tot onze familie en vrienden, het sociale verkeer, we raken er van in de war.

Onze vertrouwde gebruiken, ritme, het klankbord van anderen, dat gemis vraagt veel van ons. Het is goed om weer te focussen waar het jou echt om gaat. Wat wil je graag en wat heb je nodig. Wat kan jij doen om met meer tevredenheid deze lastige uitdagingen te overwinnen?

Stel het niet uit maar kom in actie.

Heb je behoefte aan hulp of begeleiding? De Gestalt Praktijk Noordwijkerhout is overdag en ’s avonds geopend en hanteert vriendelijke tarieven die door de meeste zorgverzekeraars geheel of gedeeltelijk worden vergoed (in de aanvullende verzekering). Kijk maar eens op www.gestaltpraktijk.org.

* Gezondheidscolumn 'Gestalttherapie Noordwijkerhout' (1) : Zonder contact gaat het niet goed met me….