Datum: 19-09-2021 - 15:24

Energiecoaches aan het woord (19): Dorine Putman 'Boos om de airco'.

In het laatste kwartaal van 2020 hebben 13 vrouwen en mannen uit Noordwijk, Noordwijkerhout en De Zilk de training Energiecoach gevolgd. In deze wekelijkse column (klik hier voor eerdere columns) komt steeds een andere energiecoach aan het woord om te vertellen over zijn of haar ervaringen op het gebied van energiebesparing. Deze week Dorine Putman....

Hebben wij een ketel?

Omdat de eigenaar van de woning wil gaan investeren in isolatie van de buitenboel heeft hij de bewoner gevraagd eerst zelf een energiebespaargesprek aan te vragen bij de gemeente. Bezuinigen gaat vóór investeren. Het is gloeiendheet buiten en het is wel raar om het op een hete zomerdag over je verwarming te hebben. Ik kijk eens om me heen. Best grote ramen pal op het zuiden.

Ja, dat kan wel een broeikasje worden daarbinnen. “En boven is het helemaal niet om uit te houden, maar daar gaat de airco aan. Hebben we vorig jaar tijdens die enorme hitte aangeschaft”. “Staat die ’s nachts de hele nacht aan?” “Ja, anders kun je niet slapen”.

Maar nu komt het knelpunt, de buren slapen met de ramen open en de airco op het dak maakt flink lawaai. Eigenlijk zijn ze wel bevriend met de buren, maar de verhouding is nu een beetje bekoeld. Ik vraag of die buren dan wel kunnen slapen zonder airco. Bij de buren wordt het niet zo heet. Ligt dat aan betere dakisolatie? Nee, die daken verschillen niet maar hun hele huis is koeler. Dit wordt interessant.

De ramen bij de buren zitten dicht, bij mijn klant staan ze open. Ik denk dat hier een verklaring zit in het verschil in opwarming van het huis. Ik heb een metertje bij me waarmee je de temperatuur en de vochtigheid kunt aflezen. Zolang de voorraad strekt krijgt iedereen die een bespaaradvies aanvraagt van de gemeente Noordwijk gratis zo’n metertje. Gauw een afspraak maken dus, als je zo’n metertje wilt hebben.

We gaan er eens mee meten. Buiten is het 28 graden. Binnen is het 26 graden. Waarom staan dan de ramen en deuren open? Ja, dan waait het een beetje. Maar met dat waaien komt ook steeds warmere lucht naar binnen. Zodra het buiten kouder is dan binnen, dan moet je pas de ramen openzetten. En weer dichtdoen zodra de buitentemperatuur buiten weer gaat stijgen.

Dat is met dit weer al om 8 uur ’s ochtends. Wel oppassen dat het geen inbreker uitnodiging wordt uiteraard. Dan gaan we kijken op de bovenverdieping: daar zit een dakraam. Precies onder het raam waar de zon op de vloer schijnt, is die vloer echt warm. Stralingswarmte, daar ben je in de winter blij mee, maar nu niet. Alles wat je aan stralingswarmte kunt voorkomen is meegenomen.

Dus een donkere lap aan de buitenkant van dat raam tijdens de warmste dagen van het jaar helpt enorm. De gordijnen in het hele huis dicht houden daar waar de zon op de ramen schijnt geeft ook een hele verbetering. De warmte die je er niet in hebt gelaten, hoeft er ook niet uit. Deze mensen hebben echter geen gordijnen. Alleen een heel lichte witte soort vitrage.

Voor die paar dagen dat het erg heet is, kun je dan grote uitgevouwen kartonnen vel tegen het raam zetten. Mijn klant gaat het eens met de gezinsleden bespreken als ik weg ben. De volgende dag bel ik eens op om te vragen hoe het gaat. Ze hebben echt de kartonnen vellen geplaatst, de lap op het dakraam gedaan en de ramen op tijd open en dicht gedaan. En, was de airco nog nodig? Alleen even vlak voor het slapen. Ze hebben met de buren afgesproken ’s avonds samen een biertje te drinken.

Afspraak maken
Is uw belangstelling gewekt dan kunt u geheel vrijblijvend, belangeloos en kosteloos een afspraak maken. De energiecoaches hebben hun gebied onderverdeeld in Noordwijk aan Zee, Noordwijk Binnen, Noordwijkerhout en De Zilk. U kunt uw afspraak maken via www.bespaarafspraak.nl/noordwijk

Wij staan voor u klaar!

Dorine Putman - Foto PR.