Datum: 09-12-2021 - 05:23

Column Notaris Timmers: Is samen ook gelijk? (deel 3 van 3)

Column geschreven door Rob Timmers, notaris te Lisse: IS SAMEN OOK GELIJK? (deel 3 van 3) De "Is samen ook gelijk?"-columns geven een goed beeld over de afspraken die je kunt maken als de één meer betaalt dan de ander. Ga je een huis kopen of heb je iemand in je omgeving die een huis gaat kopen, dan zullen er de nodige vragen zijn over hoe je dit financieel het beste kunt regelen...

Zoals een cliënt vertelde: "Het is inderdaad geen hogere wiskunde, je moet alleen weten hoe het werkt". Wij herkennen dat en helpen daar graag bij. Goede en duidelijke afspraken voorkomen discussies en narigheid.

Deze column is een vervolg op onze twee vorige columns. Heb je deze gemist of wil je hem graag nog een keer lezen, dan is dat eenvoudig: ga naar www.notaristimmers.nl en kijk bij "Onze columns".

Flashback
Eindelijk was het gelukt: Jim en Sophie hadden hun eerste huis gekocht! De spaarrekening van Jim en een schenking van zijn ouders zorgden ervoor dat de financiering van de woning ook geen probleem vormde. Jim en Sophie vroegen zich alleen af hoe zij het verschil in inbreng konden regelen. Zij bespraken de optie om Jim voor 60% eigenaar te maken of een grotere nominale aanspraak te geven bij verkoop van de woning.

De beleggingsleer
De notaris vertelt: "De derde mogelijkheid is de beleggingsleer. Deze mogelijkheid wordt meestal om de volgende redenen gekozen. De ene is dat partijen het belangrijk vinden dat eigen geld rendeert. De inbreng beweegt mee met de waarde van de woning en dat kan naar elkaar toe wel zo eerlijk voelen."

Jim en Sophie geven aan dat dit voor hen niet de juiste reden is. Het renderen van geld vindt Jim niet belangrijk. Hij wil vooral duidelijkheid en geen gedoe achteraf.

De notaris knikt en vervolgt: "De andere reden is dat door de beleggingsleer bij uit elkaar gaan de één niet bij de ander in de schuld komt. De inbreng van Jim beweegt namelijk mee met de waarde van de woning. Wordt de woning onverhoopt minder waard, dan daalt de waarde van de inbreng ook. Er ontstaat dan geen schuldrest voor Sophie. Dit is het grote verschil met de nominaliteitsleer (zie deel 2 van de columnreeks). Wordt de woning meer waard, dan stijgt ook de waarde van de inbreng. Deze optie is met name aantrekkelijk als er sprake is van een grote inbreng van eigen geld."

Een nadeel van de beleggingsleer is wel dat je de afspraak opnieuw moet bekijken als Sophie tussentijds de schuld aan Jim (deels) wil aflossen of als er investeringen in de woning worden gedaan. De waarde van de woning speelt hierbij dan een belangrijke rol.

Jim en Sophie kijken elkaar aan en stellen: "Dat een simpele vraag toch zoveel opties geeft. We zijn blij dat tijdig bij de notaris zijn aangeschoven. Dit geeft veel rust én duidelijkheid. We zijn eruit welke mogelijkheid het beste bij ons past."

Deze rubriek wordt verzorgd door mr. Rob Timmers, notaris in Lisse. Tel: 0252 414008. Reacties: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Voor meer informatie: www.notaristimmers.nl of facebook/notariskantoorTimmers.

Klik hier voor alle eerder verschenen columns van Notaris Timmers.

. Voor meer informatie: www.notaristimmers.nl of facebook/notariskantoorTimmers.

Klik hier voor alle eerder verschenen columns van Notaris Timmers.

", "accessMode": "visual", "copyrightHolder": "BlikOp Noordwijkerhout", "dateCreated": "2021-06-19 08:00:01", "image": "/media/k2/items/cache/2cfeaead6c714975661d8b8cb757bf43_L.jpg" }