Datum: 09-12-2021 - 06:12

Gezondheidscolumn 'Gestalttherapie' (1): Zonder contact gaat het niet goed met me….

Blik Op Noordwijkerhout heeft een vast item bij de nieuwswebsite van, voor en over Noordwijkerhout en De Zilk en dat is de 'Gezondheidscolumn'. De redactie van BON heeft 'Gestalttherapie Noordwijkerhout' bereid gevonden om een bijdrage te leveren aan de 'Gezondheidscolumn'. Alle columns worden verzameld hier op BON en zijn binnenkort terug te lezen zijn via 'uitgelicht' aan de linkerkant van het scherm...

Gezondheidscolumn 'Gestalttherapie Noordwijkerhout' (1) : Zonder contact gaat het niet goed met me….

Wanneer we thuis zitten en anderen maar weinig kunnen ontmoeten gaan we ons alleen voelen, afgesloten en vaak ook eenzaam. Zo lang moeten stilstaan, vaak letterlijk, brengt ook levensthema’s op waardoor je ontevredenheid begint te voelen. Je wilt meer en anders, je beter voelen.

We raken in deze tijd soms het gevoel kwijt aan het stuur van ons leven te staan. Je voelt dat er iets moet veranderen maar weet niet goed wat en hoe. Dan helpt praten met een deskundige, iemand die je helpt die verandering en het 'hoe' te vinden.

Gestalttherapie is een manier om stil te staan bij deze vraagstukken; hier en nu. Je wordt geholpen om te zien hoe de teleurstellingen waar je tegenaan loopt zijn ontstaan en welke rol je daarin zelf hebt gespeeld. Door verantwoordelijkheid te nemen voor die rol en geholpen wordt om andere keuzes te maken neem je het ‘stuur’ van je leven weer in handen.

Die thema’s hebben soms te maken met vroeger. Gebeurtenissen en ervaringen die nog 'onaf' zijn. Ze beïnvloeden ons dagelijks leven, humeur, angsten maar ook onze keuzes en beslissingen. Om ons hiervan te bevrijden is het belangrijk om met een psycholoog of een therapeut deze ervaringen “gewaar te worden” en en vorm te vinden om het af te ronden, te verwerken.

Wanneer je voor gestalttherapie kiest zul je merken dat de therapeut niet alleen bij jouw problemen stilstaat, maar juist meer nadruk legt op de wijze waarop je ze ervaart. Welke betekenis hebben ze in jouw leven? Hoe ga jij ermee om? De aandacht is vooral gericht op wat jouw zintuigen waarnemen en wat je lijfelijk ervaart.

Dat geeft vaak een passender antwoord op levensvragen dan jouw gedachten. Door je te concentreren op het lichamelijke en zintuiglijke, leer je opnieuw contact te maken met jouw beleving en op een creatieve manier met jouw problemen om te gaan. Gestalttherapie is daarom een boeiend proces, dat soms pijnlijk en confronterend is maar ook humoristisch en bevrijdend.

Stel het niet uit maar kom in actie. Dat kan door op afspraak een uur naar de praktijk te komen maar ook online achter de laptop of smartphone is in deze tijd een veilige en praktische manier om begeleiding te krijgen.

De Gestalt Praktijk Noordwijkerhout is overdag en ’s avonds geopend en hanteert vriendelijke tarieven die door de meeste zorgverzekeraars geheel of gedeeltelijk worden vergoed (in de aanvullende verzekering). Kijk maar eens op www.gestaltpraktijk.org.