Datum: 25-06-2021 - 15:08

Column Notaris Timmers: Slim omgaan met de overdrachtsbelasting.

Column geschreven door Rob Timmers, notaris te Lisse: Tim (36) en Sophie (32), ongehuwd, zijn al enige tijd op zoek naar een grotere woning. Dat viel niet mee. Er waren steeds veel kapers op de kust, maar … de aanhouder wint: hun bod van € 400.000,00 is geaccepteerd. Dit betekent veel regelen, ook financieel, en dat is allemaal best ingewikkeld....

Vooral de nieuwe regels van de overdrachtsbelasting vallen vies tegen. “Den Haag” doet net alsof het heel simpel is en dat je geen belasting meer hoeft te betalen. Maar zijn zij nog wel starter? Geldt de leeftijdgrens voor één koper of moeten beiden daaraan voldoen? Met veel vragen besluiten zij de notaris te bellen.

De notaris begint met het goede nieuws: "Iedereen die nog geen 35 jaar is en niet eerder de vrijstelling heeft gebruikt is een starter en komt in aanmerking. Een starter is dus een verwarrende term. Verder wordt de overdrachtsbelasting per koper bekeken. Voor Sophie gaat het dus goed, maar voor Tim niet. Tim moet dus over zijn aandeel in het huis wel € 4.000,00 overdrachtsbelasting betalen."

Dit bedrag kunnen ze besparen als Sophie in haar eentje de woning koopt. Niet alleen vinden Tim en Sophie dit geen goed idee, ook de bank gaat hier niet mee akkoord. Het salaris van Tim is nodig om de hypotheek te kunnen krijgen en de bank eist hierbij dat Tim ook eigenaar moet worden. Het maakt voor de bank niet uit voor welk aandeel Tim eigenaar wordt. Tim mag ook voor een klein deel eigenaar worden.

1% eigenaar van de woning
Tim heeft hier wel oren naar en vraagt hoe dat werkt. De notaris vertelt: "Als Tim maar 1% van de eigendom krijgt, dan betaalt hij hierover overdrachtsbelasting en dat is € 80,- in plaats van € 4.000,00. Dat bespaart dus veel geld!"

Onze woning
Tim en Sophie zijn direct enthousiast over deze besparing. Zij vragen zich wel af of de woning nu wel echt van hen samen is. Sophie wil niet dat het meer "haar" huis is dan dat van Tim. Verder vraagt ze de notaris of het nog iets uitmaakt dat zij allebei aansprakelijk zijn voor de hypotheek, terwijl ze niet allebei evenveel eigenaar zijn.

Partnerschap
De notaris kent een oplossing: "Jullie kunnen zonder dat je overdrachtsbelasting hoeft te betalen samen eigenaar worden van het huis. Voor deze optie is het wel nodig dat jullie een geregistreerd partnerschap aangaan en partnerschapsvoorwaarden opstellen. In de partnerschapsvoorwaarden bepaal je dan dat er een gemeenschap van registergoed tussen jullie bestaat, waarmee de woning én de hypotheekschuld van jullie samen zijn."

Tim en Sophie zijn blij dat zij toch van tevoren advies hebben ingewonnen. Een huis kopen doe je niet elke dag en daarbij gaat het niet over kleine bedragen. Een notaris die dan actief en kostenbesparend meedenkt, is dan fijn om aan je zijde te hebben.

Deze rubriek wordt verzorgd door mr. Rob Timmers, notaris in Lisse. Tel: 0252 414008. Reacties: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Voor meer informatie: www.notaristimmers.nl of facebook/notariskantoorTimmers.

Klik hier voor alle eerder verschenen columns van Notaris Timmers.

. Voor meer informatie: www.notaristimmers.nl of facebook/notariskantoorTimmers.

Klik hier voor alle eerder verschenen columns van Notaris Timmers.

", "accessMode": "visual", "copyrightHolder": "BlikOp Noordwijkerhout", "dateCreated": "2021-02-23 23:00:01", "image": "/media/k2/items/cache/4ca0a9ca0fd73a7e1cae7570e6194a6f_L.jpg" }