Column Notaris Timmers: Levenstestament en de spaargeld BV.

Column verzorgd door Rob Timmers, notaris in LisseEr verschijnen veel berichten in de media over de box 3 heffing. Op het eerste gezicht lijken de nieuwe plannen aardig, maar bij nader inzien is iedereen ontevreden. Waarom wordt spaargeld veel minder belast en een onderhandse lening juist heel hoog belast? Dat er veel onzekerheid bestaat is duidelijk. De plannen gaan pas over 2 jaar in, zodat het hebben van vermogen tot die tijd veel geld kost, behalve als u het slim regelt...

 

Slimme oplossing: het levenstestament
De huidige onzekerheid noodzaakt tot slimme oplossingen. Eén van die slimme oplossingen is het opstellen van een levenstestament. In het levenstestament geef je een uitgebreide volmacht aan je partner en/of je kinderen voor als je het zelf allemaal niet meer overziet.

Het levenstestament beweegt met de tijd (en dus regelgeving) mee en daarom is het goed om nu al na te denken over de situatie waarin je dat straks misschien niet meer zelf kunt. Zijn er in de toekomst slimme oplossingen nodig? Dan kun je dat óf nog zelf regelen óf op basis van het levenstestament kunnen je partner en/of kinderen dit regelen.

Een andere slimme oplossing is het oprichten van een spaargeld BV. Als je dit zelf niet meer kunt dan kun je met een levenstestament zelf voor de juiste oplossing kiezen. Met een levenstestament kun je schakelen. Ook als de belastingplannen door zouden gaan, blijft de spaargeld BV een slimme oplossing.

Net als nu blijft je vermogen (en dus ook je spaargeld) bij de nieuwe plannen meetellen voor het bepalen van je eigen bijdrage. Door je vermogen (belastingvrij) onder te brengen in een spaargeld BV kan je deze bijdrage aanzienlijk verlagen of kan je zorg- en/of huurtoeslag ontvangen of kan je verhuizen naar een sociale huurwoning.

Gewoon goed geregeld
Ook is het zo dat de slimme oplossingen terug te draaien zijn. Het geld dat je belastingvrij hebt gestort in de spaargeld BV, mag je er ook weer belastingvrij uithalen. Kortom: je houdt zelf de regie in handen. Geen addertjes onder het gras, gewoon goed geregeld.

Het levenstestament zorgt er verder voor dat je geen last hebt van beperkingen die gelden bij een onderbewindstelling. Als je onder bewind gesteld moet worden, is er al sprake van een moeilijke situatie. Het volgen van een onder bewindstellingsprocedure is vaak extra belastend, lastig en neemt veel tijd in beslag. Ook is voor veel uitgaven de machtiging van de kantonrechter nodig en slimme (fiscale) oplossingen worden niet geaccepteerd.

Partner kan niets
Veel mensen denken dat de partner automatisch de aangewezen persoon is die dergelijke zaken mag afwikkelen, maar dat is niet het geval. Moet bijvoorbeeld de eigen woning verkocht worden, maar ben je niet meer in staat je eigen belangen te behartigen, dan kan je partner niet zelfstandig mede namens jou de woning verkopen.

Gratis Lezingen
Meer weten: kom naar onze gratis lezingen, kijk op onze website.

Deze rubriek wordt verzorgd door mr. Rob Timmers, notaris in Lisse. Tel: 0252-414008. Reacties: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Voor meer informatie: www.notaristimmers.nl.

. Voor meer informatie: www.notaristimmers.nl.

", "accessMode": "visual", "copyrightHolder": "BlikOp Noordwijkerhout", "dateCreated": "2019-10-12 22:01:12", "image": "/media/k2/items/cache/193503f21f1ceed54f0dad666e4a4c37_L.jpg" }