Datum: 16-05-2022 - 11:54

Column Notaris Timmers: Toekomst spaargeld BV?

Column verzorgd door Rob Timmers, notaris in LisseOp dit moment liggen er plannen om de box 3 heffing op de schop te nemen. Er worden vrijstellingen genoemd van € 440.000,- of meer. Geen belasting meer betalen over je spaargeld, het lijkt te mooi om waar te zijn! Dus einde van de spaargeld BV? Nee, zeer zeker niet....

De plannen voor box 3
Je kon het met Prinsjesdag merken, verkiezingen zijn in aantocht en dan is het tijd voor positieve berichten voor de burgers en belastingvoordelen. De staatssecretaris wil de gehate box 3 belasting aanpakken en heeft daar haast mee.

Hij wil de plannen in 2022 in laten gaan. Of hij dit zelf nog gaat meemaken is maar de vraag, want in maart 2021 staan de volgende verkiezingen gepland. Het is dus afwachten wat er daarna over blijft van zijn plannen.

Geen belasting meer over je spaargeld?
Op het eerste gezicht lijkt het heel aardig. Over je spaargeld hoeven de meeste mensen geen belasting meer te betalen. In de media worden vrijstellingen genoemd van € 880.000,- voor fiscale partners.

Helaas klopt dit niet. Het genoemde hoge bedrag is geen vrijstelling maar een schatting van het bedrag waarover je geen belasting verschuldigd bent. Er wordt namelijk een nieuwe vrijstelling ingevoerd: heffingsvrij inkomen, deze bedraagt € 400,-.

Of je wel of geen belasting betaald over je spaargeld in de nieuwe plannen, staat of valt met de hoogte van de rente. Simpel gezegd werkt het voorstel zo: gaat de vastgestelde rente omhoog, dan gaat de vrijstelling die je geniet naar beneden. Het zijn communicerende vaten. Dit betekent dat met een rente van 1% de vrijstelling daalt naar € 80.000,-.

Spaargeld belastingvrij 2019 / Heffingsvrij vermogen
Het basissysteem blijft ongewijzigd. Alles boven de vrijstelling van € 30.360,- (2019) telt als box 3 vermogen en telt mee bij je eigen bijdrage voor het verpleegtehuis. Dit geldt ook voor je huur- en zorgtoeslag.

Wie betaalt de rekening?
De Haagse wetten schrijven voor dat het niets mag kosten, dus wat de één niet hoeft te betalen, wordt bij de ander gehaald. Alles wat geen spaargeld is, wordt fors zwaarder belast. Dit geldt voor de familielening, de schenking op papier die je hebt gehad, je beleggingen, je tweede huis enzovoorts. Zij worden aangeslagen voor een rendement van 5,33%, tegen een hoger tarief van 33%.

Spaargeld BV oprichten
De plannen gaan op z'n vroegst in 2022 in. Dit betekent nog 2 volle belastingjaren waarin je over je spaargeld flink moet betalen. Een spaargeld BV voorkomt dit en verdient zich meestal snel terug. De spaargeld BV zorgt nog steeds voor een lagere eigen bijdrage en/of voorkomt dat je toeslagen misloopt. Het "opeten" van je spaargeld is dus niet nodig.

Graag nodigen wij je uit voor onze vrijblijvende lezingen op:
- dinsdag 15 oktober om 19.30 uur of
- donderdag 24 oktober om 15.00 uur
met slimme oplossingen om ook het spaargeld na vandaag veilig te stellen.

Aanmelden kan via 0252 – 414 008.

Deze rubriek wordt verzorgd door mr. Rob Timmers, notaris in Lisse. Tel: 0252 414008. Reacties: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Voor meer informatie: www.notaristimmers.nl.

. Voor meer informatie: www.notaristimmers.nl.

", "accessMode": "visual", "copyrightHolder": "BlikOp Noordwijkerhout", "dateCreated": "2019-09-25 22:00:00", "image": "/media/k2/items/cache/1d38e2f46537b310248f2890ec86a90f_L.jpg" }