Datum: 02-10-2023 - 00:52

Column Notaris Timmers: Een huwelijk … met de kantonrechter?

Jan en Ans zijn al jaren gelukkig getrouwd. Onlangs hebben zij hun gouden huwelijk gevierd. Maar enkele maanden daarna keert het tij. Bij Jan wordt dementie geconstateerd. Ans krijgt steeds meer de indruk dat Jan de situaties moeilijker overziet. Ze probeert alles van Jan over te nemen maar waar ze tegen aanloopt, is dat Jan alle zaken regelde en organisaties haar niet kunnen/mogen helpen...

Ans bespreekt dit met een vriendin. Ze geeft aan dat ze er moe van wordt, steeds opnieuw: "Sorry mevrouw, maar we kunnen/mogen u niet verder helpen." Ze begrijpt er niets van. We zijn toch getrouwd, vraagt ze zich hardop af. Ik moet toch voor Jan kunnen zorgen? En hoe gaat het als ik samen met Jan dichter bij onze kinderen wil gaan wonen, kan ik dan wel de woning verkopen?

Haar vriendin adviseert om een levenstestament voor Jan op te laten stellen. Dit zou volgens haar de oplossing zijn. Ze besluit de notaris te bellen.

Regie over in eigen hand
De notaris bevestigt het verhaal van de vriendin. Een levenstestament vormt een goede oplossing. Met een levenstestament hou je zelf de regie over je leven. In het levenstestament geef je een uitgebreide volmacht aan je partner en/of bijvoorbeeld je kinderen. Zij mogen dan alles namens jou regelen. Ans lijkt opgelucht, maar dan brengt de notaris minder goed nieuws.

Wilsbekwaam of wilsonbekwaam
De notaris geeft aan dat hij alleen een levenstestament mag opstellen als de persoon wilsbekwaam is. Om dat bij Jan vast te stellen dient hij onderzocht te worden door een VIA-arts (zie www.vianieuws.nl). Dit mag niet de huisarts zijn. Als uit het onderzoek blijkt dat Jan wilsbekwaam is, zijn de problemen van Ans opgelost.

Als blijkt dat Jan niet meer wilsbekwaam is, is bewindvoering de oplossing. Bij bewindvoering heeft de kantonrechter een controlerende taak. Dit zorgt in de praktijk voor beperkingen.

Machtiging vereist kantonrechter
Ans vertaalt de notaris: "Dus als ik het goed begrijp, moet ik bij elke handeling waarbij ik meer dan € 1.500,00 uitgeef, vragen aan de kantonrechter of hij dit goed vindt en op jaarbasis ons hele hebben en houwen op tafel leggen? Het lijkt mij wel alsof ik getrouwd ben met de kantonrechter."

De notaris bevestigt dat en vult aan: "Op tafel leggen is niet voldoende. Je moet een administratie bij houden van al je uitgaven. De machtiging is ook nodig bij bijvoorbeeld het doen van schenkingen aan de kinderen, bij verkoop van de woning en het willen gaan huren." Ans zucht.

Ans concludeert: "Dit kan dus allemaal voorkomen kunnen worden met een levenstestament en wij maar denken dat wij nooit in deze situatie terecht zouden komen. Gelukkig verloopt het onderzoek van de VIA arts goed en acht deze Jan in staat om het levenstestament te tekenen."

Wilt u een lezing bijwonen over het levenstestament? Op onze website (www.notaristimmers.nl) vindt u meer informatie.

Deze rubriek
wordt verzorgd door mr. Rob Timmers, notaris in Lisse. Tel: 0252 414008. Reacties: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Voor meer informatie: www.notaristimmers.nl.

. Voor meer informatie: www.notaristimmers.nl.

", "accessMode": "visual", "copyrightHolder": "BlikOp Noordwijkerhout", "dateCreated": "2019-06-15 22:00:01", "image": "/media/k2/items/cache/361d13b04d2a027c8c2e3df0c37cdb6c_L.jpg" }