Datum: 19-05-2022 - 05:08

Column Notaris Timmers: Lezingen over erfrecht en het levenstestament.

De vorige column heeft veel vragen opgeroepen. Dit vormt voor ons kantoor de reden om vrijblijvende lezingen te organiseren, waarbij op een heldere en eenvoudige manier en onder het genot van een hapje en drankje uitgelegd wordt wat een testament en levenstestament is en hoe je dit slim kan toepassen. Vanzelfsprekend is er ook alle ruimte voor het stellen van vragen...

Goede uitleg maakt het verschil
Wat ons aan de telefoon opviel, is de verwarring die bij veel mensen heerst over het testament en levenstestament. Wat is nu precies het verschil tussen deze twee documenten? Ook werd gevraagd of het testament kon worden aangevuld met een levenstestament. Of: staat in mijn testament een volmacht om bankzaken te regelen. Een goede uitleg maakt een lastige materie, een stuk makkelijker. Om in de opgewekte woorden van een beller te spreken: "Als u het zo vertelt, dan is het allemaal zo moeilijk niet".

Geen testament, wel een levenstestament?
Een interessante vraag van een oudere dame is in het bijzonder bijgebleven. Zij gaf aan dat zij gezien haar kleine vermogen wellicht geen testament nodig had en of dit ook betekende dat ze geen levenstestament nodig had. Ze wilde het graag goed regelen. Ze gaf aan een eigen huis te hebben met aflossingsvrije hypotheek, als inkomen alleen AOW en een beperkt saldo op haar bankrekening. Ook vertelde ze: "Mijn gezondheid laat helaas de laatste tijd wat te wensen over".

Het antwoord op de vraag of er dan wel een levenstestament nodig is, is eenvoudig te beantwoorden, namelijk "ja". Alleen al voor het mogen verkopen van de woning, het aanvragen van zorg dan wel het kunnen voeren van gesprekken met een zorginstelling is een volmacht vereist en in het levenstestament staat zo'n volmacht.

Geen belastingdruk
Een vraag die bijzonder veel werd gesteld was: "Hoe kan ik voorkomen dat ik bij mijn overlijden mijn partner en kinderen niet opzadel met een erfbelastingschuld?" Het antwoord vanuit onze zijde is dat je dit met een slim testament kunt voorkomen. Als bij het overlijden van een van de echtgenote met een gezamenlijk vermogen van maximaal 1,3 miljoen er belasting betaald moet worden, dan ontbrak een slim testament.

Door op een slimme manier gebruik te maken van de belastingvrijstellingen kun je met een slim testament namelijk zelf bepalen of je in zo’n geval wel of geen belasting betaalt of wanneer je deze wilt betalen (bij het overlijden van de eerste of bij de langstlevende).

Wij leggen het je graag verder uit tijdens onze lezingen. Kijk op onze website voor de data of bel naar ons kantoor.

Wil je ook een lezing bijwonen? Bel gerust naar 0252 – 414 008. Een e-mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. is ook mogelijk, wij nemen dan contact met je op. Van tevoren vragen? Ook deze kun je aan ons doorgeven, zodat we dit kunnen verwerken in de lezing.

Deze rubriek
wordt verzorgd door mr. Rob Timmers, notaris in Lisse. Tel: 0252 414008. Reacties: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Voor meer informatie: www.notaristimmers.nl.

is ook mogelijk, wij nemen dan contact met je op. Van tevoren vragen? Ook deze kun je aan ons doorgeven, zodat we dit kunnen verwerken in de lezing.

Deze rubriek
wordt verzorgd door mr. Rob Timmers, notaris in Lisse. Tel: 0252 414008. Reacties: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Voor meer informatie: www.notaristimmers.nl.

", "accessMode": "visual", "copyrightHolder": "BlikOp Noordwijkerhout", "dateCreated": "2019-05-20 11:26:37", "image": "/media/k2/items/cache/14c7fd0b174f9a4a5fead5584c2b38dd_L.jpg" }