Column Notaris Timmers: Voorkom een gevecht om de erfenis!

Berichtgeving van het nieuws begin maart luidt als volgt: "De nabestaanden van Jeroen en Michou, het pasgetrouwde stel dat in juni 2016 op huwelijksreis overleed in de Dominicaanse Republiek, zijn verwikkeld in een rechtszaak om de nalatenschap van de twee. De moeder van Jeroen tekent hoger beroep aan nu de rechter heeft bepaald...

dat de erfenis toch over de twee families moet worden verdeeld."

Ook Jos en Cynthia hebben het bericht met verbijstering gelezen. Zij moeten er niet aan denken dat dit binnen hun familie ooit de situatie kan zijn. Zij besluiten de notaris te vragen wat verstandig is om te doen en of alles wat in de krant staat wel daadwerkelijk klopt.

Veel onzekerheden
De notaris vertelt dat de wet bepaalt dat als de volgorde waarin twee personen overlijden niet bepaald kan worden, zij geacht worden gelijktijdig te zijn overleden. Hierdoor erven zij niet van elkaar. Uit de stukken bleek dat Michou iets eerder was overleden dan Jeroen, waardoor Jeroen formeel enig erfgenaam was van Michou. De ouders, broers en zusters van Jeroen krijgen hierdoor het gehele vermogen van het net getrouwde echtpaar. De ouders van Michou zouden daardoor niets krijgen.

Zeer uitzonderlijke situatie
In deze situatie werd door de moeder van Michou de redelijkheid van de uitkomst ter discussie gesteld. De enige die hierover een beslissing kan nemen is de rechter. De rechtbank heeft besloten dat er in dit geval sprake was van een zeer uitzonderlijke situatie en dat daarom Jeroen geen erfgenaam is van Michou waardoor beide families erfgenaam zijn. De erfgenamen van Jeroen zijn het hier niet mee eens en zijn in hoger beroep gegaan.

Een auto-ongeluk
De notaris kijkt Jos en Cynthia aan en haalt het voorbeeld van een auto-ongeluk aan. De notaris vertelt dat deze situatie niet anders is dan die van Jeroen en Michou: als de ene partner ter plekke overlijdt en de andere partner overlijdt later aan zijn verwondingen op weg naar het ziekenhuis. Of de rechter dan ook oordeelt dat er sprake is van een zeer uitzonderlijke situatie is maar de vraag. De omstandigheden van het geval zijn van belang en dat zorgt voor veel onduidelijkheid.

Dertigdagen-clausule in het testament
Een testament kan deze onduidelijkheid voorkomen. In een testament kun je bepalen dat bij overlijden binnen dertig dagen je niet elkaars erfgenaam bent. Ook kan je bepalen wie in zo’n situatie dan wel je erfgenamen zijn, bijvoorbeeld ieders familie voor de helft of de wederzijdse broers en zusters. Dertig dagen is natuurlijk willekeurig. De termijn mag echter niet te lang zijn omdat je gedurende deze termijn niet weet of je wel erfgenaam bent. Goed advies hierbij is van belang. Uit het voorbeeld van Jeroen en Michou blijkt dat het opstellen van een testament veel problemen had kunnen voorkomen.

Voorsorteren is de beste oplossing, maar dit moet dan wel goed gebeuren. 

Deze rubriek wordt verzorgd door mr. Rob Timmers, notaris in Lisse. Tel: 0252 414008. Reacties: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Voor meer informatie: www.notaristimmers.nl.

. Voor meer informatie: www.notaristimmers.nl.

", "accessMode": "visual", "copyrightHolder": "BlikOp Noordwijkerhout", "dateCreated": "2019-03-22 15:40:12", "image": "/media/k2/items/cache/310bd59597be370b974fffaa78ec9a12_L.jpg" }