Datum: 05-12-2021 - 02:54

Uitgeweid: 'Blonde Greetje'.

Blik Op Noordwijkerhout heeft een vast item toegevoegd aan de nieuwswebsite van, voor en over Noordwijkerhout en De Zilk. De redactie heeft Egbert van der Weide bereid gevonden om zijn wekelijkse column 'Uitgeweid' ook beschikbaar te stellen voor op BON. Iedere week zal op woensdagmorgen zijn nieuwe column hier op BON te lezen zijn wij wensen u veel leesplezier....

Alle columns worden verzameld en zijn terug te lezen zijn via menu-item 'BlikOp' klik hier.

Column Uitgeweid > 13-3-2019  > 'Blonde Greetje'.

Ze heet allang geen Greetje meer. Die naam is verdwenen. Net als Janny en Betsy. Greetje heet Chantal of Kimberley of, als ze van jonger datum is, Emma of Julia. Wie weet klinkt haar naam exotisch: Fatima of Maryam. Blond is ze ook niet altijd: bruin mag ook, of rood – erg hip. Misschien spuit ze elke ochtend heur haar blauw. Of ze draagt een hoofddoekje.

Ze woont nog wel altijd in de polder. Niet de polder met een slootje en kleine huisjes en een molentje – die polders bestaan ook al niet meer. Volgebouwd. Nee, de polder van Julia of Maryam is ‘bij wijze van spreken’. Heel dit land is één grote polder waarin we met z’n allen wonen. Het is samen pompen of allemaal verzuipen.

Wanneer Emma en Fatima niet door hebben dat ze samen dit land moeten runnen, zullen ze allebei verzuipen. Niet meteen in water, maar wel in onoverbrugbare tegenstellingen, domheid en onbegrip. Dit land heeft eeuwenlang boven het almaar stijgende en steeds weer dreigende water uit kunnen blijven bestaan door consensus, coöperatie en compromissen.

Maar het gebouwtje waar sinds 200 jaar de belangrijkste compromissen werden gesloten is veranderd in een apenrots waar mini-alphamannetjes elkaar te slim af proberen te zijn. Ze komen met kreten, hebben vaak maar één issue en kennen alleen hun eigen belang – vaak niet eens dat van hun achterban.

Blonde Greetje en Shirley met het kroeshaar hielden de voeten droog dankzij een welbegrepen gezamenlijk belang. Ze wisten zich ondanks allerlei verschillen deel van een groter geheel. Maar door al die haantjes met hun ge-ik zijn ze danig in verwarring gebracht. De verkiezingen voor de Provinciale Staten worden vertrompetterd als een anti-Rutte-referendum.

Zelfs de waterschappen (bij uitstek meer de plaats van deskundigheid en kennis dan van kreten) zijn verpolitiekt. Toch denk ik dat er onder die hoofddoeken en Volendamse mutsjes en modern gestylede kapsels genoeg gezond verstand steekt om al die mallotigheid achteloos terzijde te schuiven.

Beste heren en dames politici, dit land redden we samen of we redden het niet. Ik stel me voor dat Greetje en Maryam tegelijk gaan stemmen en dan samen koffie drinken. Met gebak. Leve de gezonde democratie.

Egbert van der Weide