Datum: 16-05-2022 - 10:14

Column Notaris Timmers: Als goede voornemen minder belasting betalen? Dat kan!

Notaris Rob Timmers geeft volgende week een lezing voor de FNV over het erfrecht en het levenstestament. Uit vorige lezingen kwam naar voren dat de luisteraars het vreemd vonden dat je belasting betaald moet betalen over de erfdelen van de kinderen, die je niet hoeft uit te keren....

De klap na overlijden

Ook voor Willem is dit geval. Een paar maanden na het overlijden van zijn vrouw wordt hij door de belastingdienst verzocht erfbelastingaangifte te doen. Hij heeft niet veel geld meer op de bank. Al het geld is in het huis gaan zitten bij de verbouwing en de aflossing van de hypotheek. Ook de mooie begrafenis van zijn echtgenote heeft flink wat geld gekost. De schrik zit er helemaal in als Willem de notaris belt en dan hoort dat hij over de erfdelen van zijn beide kinderen belasting moet betalen. Moet hij nu naar de bank om geld te lenen?

Verbaast en geschrokken maakt hij snel een afspraak met de notaris om te bespreken hoe dit nu kan.

Niets krijgen en toch belasting betalen
De notaris luistert naar het verhaal van Willem en neemt het testament door. Het is een oud langstlevende-testament. De kinderen zijn wel erfgenaam, maar krijgen hun erfdeel niet uitgekeerd; de langstlevende blijft dit aan hen schuldig én betaalt de erfbelasting. De notaris licht de beperking van het verouderde testament toe en vertelt: “Het testament voorziet niet in slimme mogelijkheden om optimaal gebruik te kunnen maken van de belastingvrijstellingen. De langstlevende-vrijstelling bedraagt € 650.913,00. Deze blijft voor Willem grotendeels onbenut en het erfdeel van de kinderen is fors meer dan hun vrijstelling van € 20.616,00. Dat kan beter legt de notaris uit. Ook hadden de kleinkinderen in het testament opgenomen kunnen worden voor hun vrijstelling, welk gelijk is aan die van kinderen. Met een modern slim testament had de belastingaanslag tot nihil teruggebracht kunnen worden.

Nieuwsgierig vraagt Willem wanneer geen erfbelasting verschuldigd is. Dit is het geval geweest als het gezamenlijk vermogen niet meer had bedraagt dan € 120.000. Het erfdeel van de beide kinderen is dan gelijk aan hun vrijstelling.

Willem concludeert dat hij nu dus wordt afgestraft, omdat hij samen met zijn echtgenote heeft besloten om in hun huis te investeren en de hypotheek af te lossen. De waarde van het huis wordt meegenomen bij het berekenen van de verschuldigde erfbelastingaanslag. Enerzijds geeft de notaris hem hierin gelijk, maar anderzijds geeft de notaris ook aan dat over het spaargeld op de bank erfbelasting betaald moet worden en dat het hebben van spaargeld op de bank tegenwoordig een dure hobby is.

De oplossing: een modern flexibel testament is onmisbaar om slim met de belastingdruk om te gaan, zodat het bij de eigen nalatenschap goed geregeld is. Wilt u weten wat uw eigen situatie is, neem dan gerust contact met ons op.

Deze rubriek wordt verzorgd door mr. Rob Timmers, notaris in Lisse. Tel: 0252 414008. Reacties: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Voor meer informatie: www.notaristimmers.nl.

. Voor meer informatie: www.notaristimmers.nl.

", "accessMode": "visual", "copyrightHolder": "BlikOp Noordwijkerhout", "dateCreated": "2019-01-30 10:32:58", "image": "/media/k2/items/cache/8f42077194025b8c14cc61310e510b83_L.jpg" }