Uitgeweid: 'Recept'.

Blik Op Noordwijkerhout heeft een vast item toegevoegd aan de nieuwswebsite van, voor en over Noordwijkerhout en De Zilk. De redactie heeft Egbert van der Weide bereid gevonden om zijn wekelijkse column 'Uitgeweid' ook beschikbaar te stellen voor op BON. Iedere week zal op woensdagmorgen zijn nieuwe column hier op BON te lezen zijn wij wensen u veel leesplezier....

Alle columns worden verzameld en zijn terug te lezen zijn via menu-item 'BlikOp' klik hier.

Column Uitgeweid > 16-01-2019  > 'Recept'.

Alles wat je bakt en brouwt staat of valt met het juiste recept. De nieuwjaarsrolletjes bijvoorbeeld, die echte Drenten/Groningers/Sallanders/Twenten bakken ter gelegenheid van de jaarwisseling. Ik maakte ze voorheen van het deeg van de oudejaarskoeken (de platte knieperties). Je rolt dan de pasgebakken wafel razendsnel op, waarbij je traditiegetrouw je vingers brandt.

De rolletjes lukten nooit zo goed. Aan dat verbranden is weinig te doen – maar het gaat, heb ik gemerkt, aanzienlijk beter wanneer je toch een iets ander samengesteld deeg gebruikt. Een beetje meer water, suiker en meel in een andere verhouding en de rolletjes werden krokanter, brosser èn beter rolbaar. Ze waren lekker, lief dat u daarnaar vraagt.

Ik til nu meteen dit hele stukje een niveau hoger: een gesprek wordt dieper en beter wanneer je niet alleen met woorden maar ook met je ogen en je hart contact zoekt met de ander. De dingen van geloof en kerk worden onnoemelijk veel warmer en echter wanneer je naast kilo’s ernst ook een paar ons humor gebruikt. Een kerkdienst wordt opgewekter van Nashville-muziek. Dat helpt beter dan een Nashville-verklaring…

Al met al aanleiding genoeg om op zoek te gaan naar het recept voor een betere samenleving. Onze minister-president overweegt ‘er op los te slaan’. Daar ga ik niet in mee. De president van de VS denkt dat een sterke muur helpen kan. Ook de regering van Israël zet dat middel in. Onverteerbaar, wat mij betreft. Met nog meer geweld, verdeeldheid en haat erin wordt de soep nog heter gegeten dan ze wordt opgediend.

Van zure commentaren, grove verwensingen en al dan niet gemeende bedreigingen wordt het ook al niet smakelijker. Over de drollen die allerlei mensen op Facebook gebruiken om aan te geven dat hen iets niet aanstaat wil ik het niet eens hebben. Wat dan wel, Egbert? zult u vragen.

Welnu, ik geloof in een beetje water bij de wijn. Ik geloof in soep-met-lettervermicelli die alleen bestaat uit de lettertjes l, i, e, f, d en nogmaals e. Een probaat bindmiddel! De puntjes hoeven niet op de i. Liever niet zelfs. En ik heb me zelf heilig voorgenomen dit jaar door alles wat ik doe en denk en zeg en schrijf een paar druppeltjes vriendelijkheid extra te roeren. U mag me er aan houden.

Egbert van der Weide