Datum: 16-08-2022 - 06:19

Uitgeweid: #klaarmee

Blik Op Noordwijkerhout heeft een vast item toegevoegd aan de nieuwswebsite van, voor en over Noordwijkerhout en De Zilk. De redactie heeft Egbert van der Weide bereid gevonden om zijn wekelijkse column 'Uitgeweid' ook beschikbaar te stellen voor op BON. Iedere week zal op woensdagmorgen zijn nieuwe column hier op BON te lezen zijn wij wensen u veel leesplezier....

Alle columns worden verzameld en zijn terug te lezen zijn via menu-item 'BlikOp' klik hier.

Column Uitgeweid > 01-01-2019  #klaarmee 

Wanneer ik dit schrijf is 2018 zo goed als afgelopen. Nog een uur of 60 te gaan en dan is het wel mooi geweest. #klaarmee . Geschiedenis. Voorbij – o, en voorgoed voorbij. Dat klinkt melodramatischer dan het aanvoelt. Het is de 59e keer dat ik een jaarwisseling meemaak. Ik kan dus zeggen dat ik er ervaring mee heb. Ze gaan al meer op elkaar lijken, eerlijk gezegd. Er zit er 1 tussen die verdrietig was, maar dat is de uitzondering die de regel bevestigt.

En ook een nieuw jaar went. Toen ik nog schriftelijke overhoringen en repetities had vergiste ik mij de eerste paar weken: boven het blaadje waarop we als middelbare scholieren zuchtend begonnen zo mogelijk de vragen te beantwoorden, zette ik bij vergissing geregeld het oude jaarnummer. Maar dat duurde hooguit tot half januari, daarna was het nieuwe er wel af. Ik heb allang geen SO’s gehad en vergis me doorgaans niet qua getal. Ik zei al: het went.

Dus nu klaar met 2018. Klaar met die hete zomer. Klaar met de afschaffing van de dividendbelasting. Klaar met Groot-Brittanië. Klaar met de dip in het Nederlandse voetbal. Klaar met al dat geklaag en gezeur: we leven in één van de welvarendste landen ter wereld en hebben het nog nooit zo goed gehad.

Klaar dus met al die mensen die blijkbaar niks beters te doen hebben dan op Twitter en Facebook hun boosheid of hun domheid (of erger: een gevaarlijke cocktail van beide) te spuwen, vergezeld van de vreselijkste verwensingen. Klaar met al die mensen aan de zijkant met alleen maar hun commentaar op alles en iedereen.

Klaar met al die mensen die geen enkele verantwoordelijkheid nemen: niet voor hun eigen leven (ze blijven maar zielig en slachtoffer), niet voor de ander (die blijven ze vergeten of veroordelen of allebei tegelijk), niet voor de samenleving (die blijft in hun ogen slecht maar ze steken geen vinger uit daar iets aan te doen). Helemaal klaar mee.

Dat laat ik graag allemaal achter in 2018. Als de oliebollen en de champagne op zijn, begin ik vol goede moed aan 2019. U ook hoop ik. Heil en zegen gewenst!

Egbert van der Weide