Uitgeweid: 'Gilets jaunes'.

Blik Op Noordwijkerhout heeft een vast item toegevoegd aan de nieuwswebsite van, voor en over Noordwijkerhout en De Zilk. De redactie heeft Egbert van der Weide bereid gevonden om zijn wekelijkse column 'Uitgeweid' ook beschikbaar te stellen voor op BON. Iedere week zal op woensdagmorgen zijn nieuwe column hier op BON te lezen zijn wij wensen u veel leesplezier....

Alle columns worden verzameld en zijn terug te lezen zijn via menu-item 'BlikOp' klik hier.

Column: Uitgeweid 5-12-2018 'Gilets jaunes'. 

In de kofferbak van onze auto liggen er twee, voor als je aan de kant van de weg komt te staan met pech. Vrouwlief heeft er eentje aan wanneer ze naar haar werk fietst. In Frankrijk worden ze nu bij wijze van protest gedragen. Aanvankelijk een actie tegen de verhoging van de brandstofprijzen (waar hebben ze het over? Hier is de benzine pas duur!) maar allengs breder gedragen en meer omvattend.

Afgelopen weekend zag je ook in Den Haag tientallen mensen protesteren in zo’n hesje. Daar ging het er vriendelijker aan toe dan diezelfde dag in Parijs het geval was. Zo gaat dat: er mengen zich beroepsrelschoppers tussen die brave, oprecht teleurgestelde actievoerders. Zoals de mensen die vóór het zwart van Piet zijn niet echt blij waren met de hooligans in Eindhoven, zo leek mij de bijdrage van deze actievoerders-om-het-actievoeren niet echt zinnig.

Een geplunderd restaurant – alsof de eigenaar himself de boosdoener van alles is. Voor de autoriteiten is dat de aanleiding om hard terug te slaan en de actie in z’n geheel af te keuren. Maar dat is te snel. Die gele-hesjesdragers hebben een punt. Ze staan voor al die mensen die zich niet gehoord voelen. Die bij alle maatregelen op hoog niveau ook echt niet gezien worden.

Zij worden het meest geconfronteerd met de afbraak van de publieke sector: rechtspraak, gemeentebestuur, politie, onderwijs, gezondheidszorg, openbaar vervoer en voorzieningen als buurthuizen en sportvelden en parken, zwembaden – het is allemaal niet winstgevend en daardoor niet interessant. Het wordt door een onachtzame overheid prijsgegeven aan de vrije markt, onder het motto ‘de mondige burger zoekt het zelf wel uit’. Maar nogmaals: niet iedereen is mondig.

Juist al die openbare voorzieningen vormen het cement van de samenleving. Wanneer dan ook nog eens de revenuen van de economische opleving vooral op de toch al riante rekeningen van aandeelhouders en investeerders worden bijgeschreven, snap ik dat Jules et Marie en ook Gerrit en Joke dat hesje uit hun kofferbak halen en naar Parijs/Brussel/Den Haag reizen. Dat de overheid zich nog steeds nergens van bewust lijkt te zijn snap ik dan weer totaal niet…

Egbert van der Weide