Datum: 04-12-2021 - 13:02

Uitgeweid: 'Nadelig saldo'.

Blik Op Noordwijkerhout heeft een vast item toegevoegd aan de nieuwswebsite van, voor en over Noordwijkerhout en De Zilk. De redactie heeft Egbert van der Weide bereid gevonden om zijn wekelijkse column 'Uitgeweid' ook beschikbaar te stellen voor op BON. Iedere week zal op woensdagmorgen zijn nieuwe column hier op BON te lezen zijn wij wensen u veel leesplezier....

Alle columns worden verzameld en zijn terug te lezen zijn via menu-item 'BlikOp' klik hier.

Column: Uitgeweid 28-11-2018 'Nadelig saldo'. 

Ik heb niets met geld. Ik heb natuurlijk makkelijk praten: ik heb, ook als emeritus, een redelijk inkomen. Ik bezit een huis (zij het samen met de bank), genoeg kleren, teveel spullen, een auto en wat spaargeld. Maar voor het grote geld had ik natuurlijk een ander beroep moeten kiezen. Accountant of zo. Iets met beleggen. Het kan nog, dat weet ik. Maar ik heb niet zoveel met geld. Ik heb het goed genoeg.

Nou ja – ergens schuilt er ook in mij blijkbaar toch een zekere zucht naar een beetje meer. Hoe anders verklaar ik dan de aanschaf van het straatje 1/5 staatsloten die ik onlangs heb gepleegd? In een spaarpot had ik geregeld wat munten gedaan: 1 of 2 euro, 50 cent, van dat geld dat zich ophoopt in je portemonnee. Die wordt er zwaar van maar jij niet rijker. Het leek me wel wat om van dat geld een paar loten te kopen.

Mijn schoonmoeder zei altijd dat je best eens een gokje mocht wagen, maar nooit met geld dat je nodig had voor andere dingen. Daar had ze groot gelijk aan. Dit geld was over – dus kocht ik die loten. Met van elk eindcijfer een lot moet je toch in de prijzen vallen. Tot aan de trekkingsdatum rekende ik mijzelf steeds rijker. Stel dat ik 100 euro win. Of 1000. Of nog meer.

Zal ik dan extra gaan aflossen? Geef ik de kinderen wat? Maak ik een leuk bedragje over naar de kerk en andere goede doelen? Of zal ik gaan beleggen? En dan in grond of in aandelen? In goud of in staatsobligaties? Nee, in vastgoed. Ik was er al helemaal uit. Ik had de huid al verkocht. Ik had de beer immers al in huis? Tien loten, zorgvuldig bewaard in een laatje. Stel je voor dat het winnende lot kwijtraakt, of gestolen wordt, of tussen het oud papier verdaagt…

Toen het zover was keek ik natuurlijk meteen. Ik zag dat ik inderdaad iets gewonnen had: het fraaie bedrag van € 10,50. Even voor de statistieken: de loten hadden me € 30 gekost. Ach, had ik maar niet gekeken – dan had ik nog steeds in de waan van grote rijkdom geleefd.

Egbert van der Weide