Datum: 06-12-2021 - 01:11

Uitgeweid: 'Jaloers'.

Blik Op Noordwijkerhout heeft een vast item toegevoegd aan de nieuwswebsite van, voor en over Noordwijkerhout en De Zilk. De redactie heeft Egbert van der Weide bereid gevonden om zijn wekelijkse column 'Uitgeweid' ook beschikbaar te stellen voor op BON. Iedere week zal op woensdagmorgen zijn nieuwe column hier op BON te lezen zijn wij wensen u veel leesplezier....

Alle columns worden verzameld en zijn terug te lezen zijn via menu-item 'BlikOp' klik hier.

Column: Uitgeweid 21-11-2018 'Jaloers'. 

U begrijpt toch wel dat ik nu jaloers ben. U mag namelijk gaan stemmen komende woensdag. Dan wordt de raad van de toekomstige gemeente Noordwijk verkozen. Volgens wijlen Willem Breedveld, ooit redacteur van dagblad Trouw, is elke verkiezing een feestje van de democratie. Dat vierde hij met gebak bij de koffie en hij werd niet moe dat fraaie principe uit te dragen. Dat je de democratie hoog houdt is meer dan ooit geboden.

Aan de ene kant wordt overal op deze wereld de democratie beknot en tegengehouden door machtige alleenheersers of nog machtiger geloofsfanaten. Anderzijds wordt de democratie uitgehold door populisten die haar tot in het absurde door willen voeren. Maar de Duitsers zeggen ‘der Konsekwenz führt zum Teufel’: een land wordt zo goed als onbestuurbaar als alles aan iedereen wordt overgelaten.

Hoed u voor partijen met zulk gedachtengoed: zij denken er zelf garen bij te spinnen. Bescherm de democratie, ga stemmen woensdag! De vraag is natuurlijk: op wie? De hoofden van NZ-lokaal rollen al voor ze verkozen zijn, getuige de verdwenen biljetten. Is dat een actie van fans of van tegenstanders? Het belooft weinig goeds. Bij Puur denk ik eigenlijk alleen maar aan chocola.

De VVD zoekt het bij de mensen die met de bus reizen: in elk bushokje staren ze je aan. Maar of je voor beter openbaar vervoer bij die partij moet zijn weet ik ook niet… De affiches van D’66 hangen aan de achterkant van de bushokjes: die zie je dus links hangen als je rechts rijdt. En vice versa. Ze hebben altijd al moeite gehad met het verschil tussen links of rechts.

Sowieso is het lastig om landelijk en plaatselijk hetzelfde te stemmen: Asscher of Klaver of Buma gaan heus niet in de Duinpan vergaderen straks. Rest nog een tweetal lijsten die meer in termen van overname dan fusie denken.

Kun je daar als Noordwijkerhouter of Zilker met droge ogen op stemmen? Al met al weet ik niet of ik nog wel zo heel erg jaloers ben op u. Hooguit wat betreft dat gebakje. Maar ach, dan bouw ik woensdag toch gewoon mijn eigen feestje van de democratie Ik denk dat ik een mokkapunt neem...

Egbert van der Weide