Datum: 16-05-2022 - 11:46

Column Notaris Timmers: Een schenking doen zonder geld … het is mogelijk!

Kyara en Edo willen hun dochter Eva laten meedelen in hun succesvolle leven en zodoende alvast hun toekomstige erfenis verkleinen. Zij hebben altijd alles tot in de puntjes geregeld en willen dit nu ook doen. In een gesprek met de notaris worden ze gewezen op de schenking op papier, waarbij ze wel schenken, maar nog geen geld hoeven over te maken. “Het lijkt op een uitgestelde betaling”, verklaart de notaris....

“Je kunt het geschonken bedrag uitkeren wanneer je wilt. Zolang je het geld van de schenking niet uitgekeerd hebt, blijft het op jullie bankrekening staan. Als schenkers sparen jullie inkomstenbelasting uit en Eva bespaart straks erfbelasting.”

“Jullie kunnen een belastingvrije schenking op papier doen van maximaal € 5.363,00 euro per jaar aan Eva, maar omdat Eva nog geen 40 jaar is, mag dit bedrag eenmalig verhoogd worden tot € 25.731,00 euro (tarieven 2018). Eva leent het geld op haar beurt meteen weer terug aan jullie. Hiermee blijft het geld in jullie bezit. De geldsom is pas door Eva opeisbaar na het overlijden van jullie beiden.”, vertelt de notaris.

Voordelen
“Deze constructie heeft een aantal voordelen”, vertelt de notaris. “De schuld die jullie nu bij Eva hebben, komt in mindering op jullie vermogen, zodat jullie doorgaans minder inkomstenbelasting (tot 1,7% box III belasting) betalen. Wel moeten jullie rente betalen over de schuld aan Eva. De rente heeft de belastingdienst gesteld op 6%, afwijken is niet mogelijk.

De rente moet jaarlijks aantoonbaar worden betaald aan Eva. Voor Eva levert dit twee voordelen op. Zij ontvangt alvast door de rente wat geld én het voorkomt dat na het overlijden alsnog erfbelasting wordt geheven over het geschonken bedrag. Eva kan met deze belastingvrije ontvangen rente de box 3 belasting betalen die zijn moet betalen over het geschonken bedrag.”

Win-win situatie
Kyara, Edo en Eva zijn erg tevreden met het advies. Na al deze informatie laten Kyara en Edo graag een schenking op papier opstellen. Zij genieten nu extra van het geld waarvoor ze hard hebben gewerkt. Zij besparen geld en Eva heeft dankzij de ontvangen rente extra inkomsten.

Spaargeld BV
De notaris vertelt Kyara en Edo ook over de spaargeld BV. De spaargeld BV is een BV die speciaal wordt opgericht om vermogen van box 3 belastingvrij over te hevelen naar box 2. Hiermee kan je ook veel belasting besparen omdat de belasting die je over je spaargeld in de spaargeld BV betaalt veel lager is dan in box 3 belast.

De notaris legt uit dat je ook heel makkelijk kunt schenken via de spaargeld BV. Je hoeft dan niet jaarlijks naar de notaris voor het opstellen van een notariële akte van schenking. Ook hoef je geen rente te betalen en hoeft Eva geen box 3 belasting over de schenking te betalen. Deze mogelijkheid spreekt Kyara en Edo ook zeer aan.

Deze rubriek wordt verzorgd door mr. Rob Timmers notaris in Lisse, 0252 414 008. Reacties: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Beschikken over je geld
Als oprichter van De Spaargeld BV blijf je de baas over het geld van de BV. Je kunt dit geld er makkelijk uit halen. Tijdens de lezing zal  uitleggen hoe eenvoudig dit is.

Deze rubriek wordt verzorgd door mr. Rob Timmers, notaris in Lisse.
Tel: 0252 414008. Reacties: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

.

Beschikken over je geld
Als oprichter van De Spaargeld BV blijf je de baas over het geld van de BV. Je kunt dit geld er makkelijk uit halen. Tijdens de lezing zal  uitleggen hoe eenvoudig dit is.

Deze rubriek wordt verzorgd door mr. Rob Timmers, notaris in Lisse.
Tel: 0252 414008. Reacties: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

", "accessMode": "visual", "copyrightHolder": "BlikOp Noordwijkerhout", "dateCreated": "2018-11-06 23:00:00", "image": "/media/k2/items/cache/7c9b44eb4967480fcd12883b9778d620_L.jpg" }