Datum: 23-01-2022 - 10:16

De laatste column 'Hoe ist? Ja bèst' van Ruud: Passen.

Dorpsgenoot 'Ruud' heeft sinds februari 2015, als een vaste rubriek, iedere twee weken een column geschreven voor op Blik Op Noordwijkerhout. Maar helaas is vandaag 20 november 2018 zijn laatste column: Hoe ist? Ja bèst! online gegaan. In zijn actuele columns gaf Ruud ons 'Een blik met een knipoog op het dagelijkse leven in Noordwijkerhout'. De ene keer schreef hij over een serieus onderwerp en de andere keer zat de column met een flinke dosis humor doorspekt....

De inhoud had altijd te maken met een onderwerp die op dat moment in ons dorp in de actualiteit stond en dat is ook gelijk de reden dat Ruud onlangs aangaf dat hij ging stoppen met het schrijven van zijn column. Ruud verhuist namelijk met zijn vrouw naar het oosten van het land, hierdoor is zijn dagelijkse binding met Noordwijkerhout weg. "Je kunt dan geen actuele columns meer schrijven over wat er leeft in Noordwijkerhout, je kunt dat alleen maar zelf ervaren als je er ook woont" aldus Ruud.

De redactie van BON dankt Ruud dan ook hartelijk voor al zijn veelgelezen columns sinds februari 2015. Alle columns die door hem geschreven zijn blijven op BON beschikbaar, u kunt deze teruglezen onder het menu-item 'BlikOp' bij 'Columns Ruud'. Vandaag weer een nieuwe column, maar tevens ook de laatste: Hoe ist? Ja bèst! 

Hoe ist? Ja bèst! 'Passen'.
Het voelt best vreemd dat ik over een paar dagen m’n laatste passen zal zetten in ons dorpje. De plek waar we 12 jaar hebben gewoond, het witte kerkje waar we zijn getrouwd en alle gezellige dorps-activiteiten zijn straks nog slechts een herinnering in een fotoalbum.

Mooie herinneringen wel te verstaan. Noordwijkerhout roept bij ons alleen maar warme gevoelens op en we zullen er nog regelmatig terugkeren, niet alleen vanwege de zakelijke bezigheden, maar ook om vriendschapen te onderhouden. We hebben ervoor gekozen om dichter bij de natuur te gaan wonen, waar rust en ruimte nog vanzelfsprekend zijn.

Tijdens het inpakken, vond ik onze stempassen voor de aankomende verkiezingen. Ik vind het een groot democratisch recht om te mogen stemmen, maar toch hebben we dit keer besloten er geen gebruik van te maken. Deze verkiezingen zijn zo specifiek gericht op lokale integratie en samenwerkingsverbanden, die de toekomst van de nieuwe gemeente vorm moeten gaan geven en wij zijn immers geen onderdeel meer van die toekomst. We maken daarom maar even pas op de plaats.

Het is jammer dat het huidige college niet in staat is gebleken om een paar flinke passen te maken richting een oplossing voor het Pesthuis en de Keiebijters. Beide zijn zo karakteristiek voor Noordwijkerhout dat het beschamend dat een besluit wordt overgelaten aan het nieuw college. Een gemiste kans zou ik zeggen, na alle creatieve voorstellen die zijn gedaan. Ik zou dan ook zeggen: ‘laat uw stem op 21 november niet verloren gaan!’

Het bosrijke Beekbergen wordt de plek waar wij onze volgende passen gaan zetten. Sinds 1818 maakt het al deel uit van de gemeente Apeldoorn, dus daar is van integratieperikelen en gemeentelijke hervormingen al lang geen sprake meer.

Ik wens u een fantastische toekomst toe en hopelijk tot weerzien wanneer we als gasten op bezoek zijn.

Hoe ist? Ja bèst, maar ook een beetje weemoedig.

RUUD