Hoe ist? Ja bèst! 'Hartelijk'.

Dorpsgenoot 'Ruud' schrijft met regelmaat een column op Blik Op Noordwijkerhout met 'Een blik met een knipoog op het dagelijkse leven in Noordwijkerhout'. De al eerder verschenen columns kunt u teruglezen onder het menu-item 'BlikOp' bij 'Columns Ruud'. Vandaag weer een nieuwe: Hoe ist? Ja bèst!....

Hoe ist? Ja bèst! Een blik met een knipoog op het dagelijkse leven in Noordwijkerhout!

Hoe ist? Ja bèst! 'Hartelijk'.

Wij mogen ons tegenwoordig een ‘Hartveilige”gemeente noemen en dat vind ik oprecht fantastisch. Er zijn voldoende Automatische Externe Defibrillators en burgerhulpverleners beschikbaar om binnen 6 minuten hulp te verlenen bij een acute hartstilstand. Dit is cruciaal om te overleven en zonder verdere lichamelijke schade de draad weer op te pakken.

Het is namelijk best lekker als er heel snel hulp ter plaatse kan zijn als je dit onverwacht nodig hebt. Je bent bang, onzeker en hulpeloos en je naasten zijn op dat moment wellicht niet in staat om de noodzakelijke hulp te bieden, omdat ze zelf in paniek zijn of omdat ze simpelweg de kunde niet hebben.

In militaire dienst was de zogenaamde zelf- en matenhulp onderdeel van de opleiding en werd er met de paplepel ingegoten dat je nooit een maat in nood aan z’n lot overliet. En zo is het feitelijk met dit project ook. Al die hartelijke mensen die onderdeel uitmaken van het netwerk van burgerhulpverleners verdienen wat mij betreft of voorhand een lintje. Zij zullen er namelijk, ongeacht tijdstip, gewoon voor ons zijn als dat nodig is.

En als die hartelijkheid dan ook nog een beetje terug zou komen in alle discussies omtrent de fusie en de a.s. verkiezingen, dan zou dat heel veel vibrerende hartkleppen schelen. Bovendien loop je met een lagere bloeddruk minder risico op hartfalen en werkt het verstand beter.

Mijn bloeddruk loopt pas op bij de gedachte dat mensen de AED’s als leuk speeltje zien of hulpverleners hun werk onmogelijk maken. Daar blijf je namelijk gewoon van af; van zowel de apparatuur als de mensen.

Hoe ist? Ja bèst, warmhartig, groothartig en hartstochtelijk tegelijk!

RUUD