Datum: 06-12-2021 - 01:28

Uitgeweid: 'Weg zonder de overheid'.

Blik Op Noordwijkerhout heeft een vast item toegevoegd aan de nieuwswebsite van, voor en over Noordwijkerhout en De Zilk. De redactie heeft Egbert van der Weide bereid gevonden om zijn wekelijkse column 'Uitgeweid' ook beschikbaar te stellen voor op BON. Iedere week zal op woensdagmorgen zijn nieuwe column hier op BON te lezen zijn wij wensen u veel leesplezier....

Alle columns worden verzameld en zijn terug te lezen zijn via menu-item 'BlikOp' klik hier.

Column: Uitgeweid 19-09-2018 'Weg zonder de overheid'.

We brengen een paar zonnige septemberdagen door in een bevriend chaletje, aan de rand van de Veluwe. Het regent hier voor de verandering eens niet. Dus slenterden we door een zonnig Deventer en reden over al even zonovergoten lommerrijke dreven van het ene museum naar nog more musea. Een verjaardagsfeest van vrienden bracht ons diep in de binnenlanden van Drenthe en een kraamvisite vanwege een versgeboren achterneef in Twente. Mooi. Gezellig. Leerzaam. En ook: onthutsend.

Twee van de musea die we bezochten waren gehuisvest in voormalige gemeentehuizen. De overheid had zich uit die dorpen teruggetrokken. Net als ze dat gedaan had uit al die kleine dorpen waar we doorheen reden: geen school meer, dus geen nieuwe inwoners, dus geen voorzieningen en winkels. Ook op de snelwegen die we gebruikten liet de overheid ons aan onszelf over. We hielden ons aan de snelheidslimiet, maar werden links en rechts ingehaald door mensen die dat blijkbaar niet hoefden.

Nou komt mijn naam ook wel eens voor in het archief van het Centraal Justitieel Incassobureau... Maar waar het mij om gaat is dit: de overheid neemt haar eigen regels niet serieus door nauwelijks te handhaven. Ze neemt haar burgers niet serieus door ze over te laten aan de markt. Ze predikt al decennia voor eigen parochie het credo van liberale, vrije en mondige burgers. Iedereen moet voor zichzelf zorgen. Maar niet iedereen kan dat.

Het resultaat: losgeslagen mensen, onverbonden en zo vaak onbezield. Lege scholen en gemeentehuizen. Het algemeen belang ondergeschikt aan de financiële belangen van banken en investeerders. De openbare ruimte prijsgegeven. Nog een geluk dat er mensen zijn die hun overvloed aan geld steken in het behoud van lege gemeentehuizen en het tentoonstellen van hun kunstbezit.

Er zijn mensen die de gulden terug willen. Of het ziekenfonds. Zulk streven lijkt me net zo kansloos als de herinvoering van de kruidenier. Maar is het teveel gevraagd wanneer ik gewoon de overheid terug in beeld will hebben? Op de snelweg, bijvoorbeeld? Of in mijn dorp?

Egbert van der Weide.