Datum: 16-05-2022 - 20:59

Hoe ist? Ja bèst! 'Groen'.

Dorpsgenoot 'Ruud' schrijft met regelmaat een column op Blik Op Noordwijkerhout met 'Een blik met een knipoog op het dagelijkse leven in Noordwijkerhout'. De al eerder verschenen columns kunt u teruglezen onder het menu-item 'BlikOp' bij 'Columns Ruud'. Vandaag weer een nieuwe: Hoe ist? Ja bèst!....

Hoe ist? Ja bèst! Een blik met een knipoog op het dagelijkse leven in Noordwijkerhout!

Hoe ist? Ja bèst! 'Groen'.

De wereld wordt steeds groener. We denken groen, leven groen, hebben groene stroom, biodiesel, zonnepanelen, windmolens en scheiden ons afval totdat we een ons wegen. Kortom de natuur en het voortbestaan van onze aarde gaan ons duidelijk aan het hart en onze overheid sponsort daar fijn aan mee.

Maar misschien ben ik toch nog een beetje te groen achter m’n oren om te begrijpen hoe onze bestuurders nu precies met dat groene gevoel omgaan. Als je bijvoorbeeld besluit om door middel van zonnepanelen in je eigen stroomvoorziening te investeren, dan kun je hiervoor nog best ergens een subsidietje lospeuteren. Maar de ambtenaar die je lachend de deur uitwuift, verhoogt dan wel onmiddellijk de WOZ-waarde van je huis, zodat het geschonken geld heel snel weer terugstroomt in de subsidiekas voor het volgende slachtoffer. Een soort biologisch koekje van eigen degen dus.

Of neem ons eigen gemeentebestuur. Op meedogenloze wijze zijn er afgelopen week veel prachtig bomen aan de Victoriberg omgelegd en nog geen twee dagen later wordt er een boom geschonken aan een jubilerende woningstichting. Ik zou zeggen, pas goed op je cadeautje, want je loopt het risico dat het houtsnippers zijn voordat het goed en wel in de grond staat. Bovendien had ik er voor gekozen om één van die drie reserve Krimlindes te schenken. Dat had weer geld gescheeld en het voortbestaan van die Linde zou waarschijnlijk een stuk zekerder zijn geweest.

Ik vraag me overigens af hier het groene “boom voor boom” principe wel wordt toegepast. Mag je verwachten dat die omgelegde bomen straks weer vervangen door anderen? Of dat de restanten worden gebruikt om die twee stadhuizen straks te verbouwen?

Komen er trouwens ook zonnepanelen op die twee gemeentehuizen?

Hoe ist? Ja bèst, maar soms erger ik me groen en geel.

RUUD