Uitgeweid: 'Mens erger je niet'.

Blik Op Noordwijkerhout heeft een vast item toegevoegd aan de nieuwswebsite van, voor en over Noordwijkerhout en De Zilk. De redactie heeft Egbert van der Weide bereid gevonden om zijn wekelijkse column 'Uitgeweid' ook beschikbaar te stellen voor op BON. Iedere week zal op woensdagmorgen zijn nieuwe column hier op BON te lezen zijn...

wij wensen u veel leesplezier. Alle columns worden verzameld en zijn terug te lezen zijn via menu-item 'BlikOp' klik hier.

Column: Uitgeweid 22-08-2018 'Mens erger je niet'.

Ik ben niet zo van de spelletjes. Ik heb er desalniettemin heel wat gespeeld met m´n kinderen: ganzenbord, vier-op-een-rij, memory, barricade, noem maar op. En natuurlijk liet ik ze waar nodig winnen. Mens-erger-je-nieten deden we ook. Dat vond ik dan wel weer aardig: anderen het leven een beetje zuur maken – uiteraard alleen maar op het speelbord… De naam van dat spel stond in vier talen op de doos. Algemeen bekend en alom gespeeld.

Ik nam daarom als vaststaand feit aan dat iedereen zo’n beetje van kindsbeen af spelenderwijs geleerd heeft met ergernissen om te gaan. Daarvoor speel je al die spelletjes toch? Om te leren tegen je verlies te kunnen en met ergernissen om te gaan. Maar ik heb dat mis gehad, geloof ik. Ik zie om mij heen al meer mensen die al slechter kunnen omgaan met hindernissen en obstakels. Nou zijn er een hoop irritante dingen en mensen.

Het zou onmenselijk zijn om bij al die grote en kleine irritaties altijd maar te blijven lachen. Dat lukt mij in ieder geval niet. Maar aan de andere kant is er een zorgwekkend groeiende lichtgeraaktheid. Er hoeft maar iets te gebeuren om mensen staan op hun achterste benen, verheffen hun stem, maken allerlei niet mis te verstane gebaren, klimmen in de pen voor een gepeperde brief, slingeren hun ergernis zonder na te denken op Facebook, twitter of mail, of haken af.

Het heeft volgens mij met twee dingen te maken: ruimte en tijd. Het laatste nemen we eigenlijk niet: we hebben haast, alles moet snel en wel nu. Het eerste is er wel, maar we passen er niet meer in. Onze grote ego’s en lange tenen nemen zoveel plek in beslag dat een ander ons al gauw in de weg loopt. In ons reactievermogen zou een soort vertragingsmechanisme moeten worden ingebouwd.

Maak tijd en houdt afstand. Zodat we met die boze mail even een dag wachten. Zodat we eerst tot 10 tellen en dan pas de (afgekoelde) stoom uit onze oren laten komen. Het helpt echt. Of gewoon doorgaan met bordspelletjes spelen. Iedereen elke dag minstens één potje mens-erger-je-niet. Dat geeft lucht…

Egbert van der Weide.