Datum: 04-12-2021 - 11:55

Egbert van der Weide zomercolumn: 'Zomerse surprise'.

Blik Op Noordwijkerhout heeft een vast item toegevoegd aan de nieuwswebsite van, voor en over Noordwijkerhout en De Zilk. De redactie heeft Egbert van der Weide bereid gevonden om zijn wekelijkse column 'Uitgeweid' ook beschikbaar te stellen voor op BON. Iedere week zal op woensdagmorgen zijn nieuwe column hier op BON te lezen zijn...

wij wensen u veel leesplezier. Alle columns worden verzameld en zijn terug te lezen zijn via menu-item 'BlikOp' klik hier.

Column: Uitgeweid 08-08-2018 'Zomerse surprise'.

Autorijdendergewijs is Warmond erg simpel: er loopt precies één weg doorheen waarlangs je het dorp kunt binnenkomen en verlaten. De fietser heeft meer mogelijkheden. Vijf, om precies te zijn. En in de zomer 6. Een daarvan, de meest pittoreske, heet het Spoorpad. Het kronkelt langs de spoorlijnen naar Haarlem en Schiphol, om tenslotte uit te komen op de Rijsstraatweg in Sassenheim.

Het is een levendige route: niet alleen spoeden zich daarover de nodige fietsers herwaarts en derwaarts, op twee plekken leeft ook een kolonie kippen, elk onder leiding van een of meer hanen. Er ligt een sloot langs met de nodige bewoning, en dan passeert er overdag ook nog eens meer dan 20 keer per uur een trein.

Maar wie al die drukte heeft gehad, onder de eerste lijn doorgefietst is en langs de tweede komt, wordt beloond. Aan de helderwit geschilderde leuningen van een klein bruggetje hangen al sinds de vroege voorzomer bakken met uitbundig bloeiende petunia’s. Mooi, zeker – maar ook mysterieus: wie heeft ze daar opgehangen?

En wie zorgt ervoor dat ze zelfs in deze snikhete zomer toch iedere keer weer fris en kleurrijk hangen te bloeien? Een aanpalende boer? Of geschiedt zulks in opdracht van de vroede vaderen der gemeente Teylingen? Als dat laatste het geval is kunnen ze er in Noordwijkerhout er nog wat van leren…

Egbert van der Weide.