Datum: 26-09-2022 - 23:48

Hoe ist? Ja bèst! 'Zachte heelmeesters'.

Dorpsgenoot 'Ruud' schrijft met regelmaat een column op Blik Op Noordwijkerhout met 'Een blik met een knipoog op het dagelijkse leven in Noordwijkerhout'. De al eerder verschenen columns kunt u teruglezen onder het menu-item 'BlikOp' bij 'Columns Ruud'. Vandaag weer een nieuwe: Hoe ist? Ja bèst!....

Hoe ist? Ja bèst! Een blik met een knipoog op het dagelijkse leven in Noordwijkerhout!

Hoe ist? Ja bèst! 'Zachte heelmeesters'.

“Zachte heelmeesters maken stinkende wonden”, is het spreekwoord. Hetgeen betekent dat sommige problemen niet met zachtheid of compromissen kunnen worden opgelost en dat een beoogd resultaat daarom niet zal worden behaald.

Op 18 juni startte de proef “naar een autovrij centrum”. Dit betekent dat het winkelgebied van ons Noordwijkerhout op maandag t/m zaterdag van 12.00 tot 18.00 uur afgesloten is voor gemotoriseerd verkeer (lees auto’s). Tot dusver klopt het verhaal en zien we dat de paaltjes uitstekend werk verrichten.

Maar toch klopt het niet helemaal. Zodra de mens zich gaat bemoeien met een voedselketen, dan krijg je de poppen aan het dansen. Ik noem een simpel voorbeeld: vis eet plankton, haai eet vis en de mens eet haaienvinnensoep. Als we de haai elimineren, dan zijn er binnen de kortste keren te veel vissen en te weinig plankton, terwijl de mens een ander soepje zal kiezen.

Nu er dus geen auto’s het centrum meer in mogen, zien we een toename van het aantal scooters en brom- en redbullfietsen. Bovendien hebben deze gemotoriseerde twee-wielers nu zoveel ruimte dat ze op hoogst mogelijke snelheid door het centrum racen. En ja, hier schaar ik de redbullfietsen ook onder. Ondersteund door elektrische impulsen worden met het grootste gemak de veters uit je schoenen gereden.

Bovendien maken die scooters en bromfietsen ook nog eens een hoop kabaal, wat het terrasgenot dan vervolgens weer niet ten goede komt. Kortom, ik vind het er nog niet veel beter op geworden, maar de grote vraag is natuurlijk hoe het wel beter zou kunnen.

De meest eenvoudige oplossing is om de voedselketen weer te herstellen. De auto terug in het centrum en het natuurlijk evenwicht zal snel weer in balans zijn. Ik noem een simpel voorbeeld: auto rijdt langzaam, twee-wielers kunnen niet snel en voetganger is veilig.

Als alternatief kun je er natuurlijk ook voor kiezen, het gehele centrum verkeersvrij te maken. Dat is weliswaar een rigoureuze ingreep in de voedselketen, maar dan krijg je ook wat. Ik noem een simpel voorbeeld: het onschuldige plankton heeft vrij spel.

Hoe ist? Ja bèst, als nu de scootmobielen hun kans maar niet grijpen....Hoe ist? Ja bèst! 'Zachte heel meesters'.

RUUD