Datum: 27-09-2022 - 00:03

Hoe ist? Ja bèst! 'Stoer'.

Dorpsgenoot 'Ruud' schrijft met regelmaat een column op Blik Op Noordwijkerhout met 'Een blik met een knipoog op het dagelijkse leven in Noordwijkerhout'. De al eerder verschenen columns kunt u teruglezen onder het menu-item 'BlikOp' bij 'Columns Ruud'. Vandaag weer een nieuwe: Hoe ist? Ja bèst!....

Hoe ist? Ja bèst! Een blik met een knipoog op het dagelijkse leven in Noordwijkerhout!

Hoe ist? Ja bèst! 'Stoer'.

‘Ik vind het een stoere steen’, zei de aandachtige toeschouwer tegen de metselaar. Een vermoeide glimlach was het antwoord en een volgende steen werd automatisch op de vorige gemetseld. Het boeit de metselaar niet wat de toeschouwers ervan vinden. Hij moet slechts z’n doelstelling van die dag halen.

Hij zal ’s avonds aan zijn vrouw vertellen wat hij die dag allemaal heeft gehoord over het muurtje wat hij en z’n collega’s aan het metselen zijn. Dat sommigen het te hoog of te laag vinden, de kleur niet mooi vinden of dat de meeste stenen die hij zo keurig heeft gemetseld onder de grond zijn verdwenen.

Hij is blij dat hij aan het werk is en hij heeft gehoord dat het gemeentebestuur van het dorpje heel veel geld nog niet heeft uitgegeven. Misschien dat er een kans bestaat dat hij binnenkort nog een muurtje mag bouwen. Er moet immers nog een nieuw gemeentehuis komen en hij heeft bewezen een vakman te zijn.

Z’n vrouw kijkt hem lachend aan. ‘Haal je maar niets in je hoofd. Dat gemeentehuis duurt nog een paar jaar voordat ze daar een beslissing over hebben genomen en volgens mij vinden ze daar één muurtje stoer genoeg.’

Hij kijkt naar z’n gegroefde handen en vertelt z’n vrouw dat hij best in dat dorpje zou willen wonen. Ze hebben daar veel kroegjes en een leuk dorpsplein met mooie bomen en terrasjes. Bovendien wordt het gehele centrum straks autovrij, waar zij dan lekker, ongestoord kan winkelen.

Ze lijkt als door een wesp gestoken en even denkt hij iets verkeerds gezegd te hebben. Ze vraagt hem vervolgens of hij ooit een krant leest, want over een paar maanden woont hij er immers en dat allemaal zonder te verhuizen. Ze legt hem uit dat er een gemeentelijke fusie op handen is en dat het dorpje inclusief het muurtje straks onderdeel is van hun gemeente.

Hij vindt het een hele stoere gedachte en kan niet wachten om de andere dag weer aan de slag te gaan.

Hoe ist? Ja bèst, ik vind het allemaal best stoer.

RUUD