Uitgeweid: 'Nimby'.

Blik Op Noordwijkerhout heeft een vast item toegevoegd aan de nieuwswebsite van, voor en over Noordwijkerhout en De Zilk. De redactie heeft Egbert van der Weide bereid gevonden om zijn wekelijkse column 'Uitgeweid' ook beschikbaar te stellen voor op BON. Iedere week zal op...

woensdagmorgen zijn nieuwe column hier op BON te lezen zijn, wij wensen u veel leesplezier. Alle columns worden verzameld en zijn terug te lezen zijn via menu-item 'BlikOp' klik hier.

Column: Uitgeweid 30-05-208 'Nimby'.

Hoewel ik niet moe wordt de loftrompet te steken over onze huidige woonplaats, zitten er toch ook wel wat minpuntjes aan. Het ene is van structurele aard: er wonen weinig Noordwijkerhouters hier. Het andere is minder ernstig, maar niettemin nadrukkelijk aanwezig. En luidruchtig. Het brave dorp Warmond ligt ten opzichte van Schiphol Amsterdam Airport, zoals de nationale luchthaven officieel heet, minder gunstig dan Noordwijkerhout.

De drukke Kaagbaan begint zo’n beetje waar Warmond ophoudt. Dat betekent dat er van tijd tot tijd een uur lang achter elkaar elke minuut een vliegtuig over ons kleine tuintje scheert. Na ongeveer een uur nemen ze een iets wijdere of juist krappere bocht, daar wil ik af wezen, maar wel met als gevolg dat het aanzienlijk minder luidruchtig is. Ik stoor me er niet aan.

We waren immers wel wat gewend aan de Herenweg: wat een drukte kon je daar hebben, bussen, auto’s, vrachtwagens, brommers. En tussen al dat motorlawaai door het carillon. Carnaval, corso, zomeractiviteiten, kermis, wielerkoers en Sinterklaas gingen ook steevast met de nodige decibeloverschotten gepaard. Hier vind je wat, daar laat je wat. Volmaakt is het nergens – al komt Warmond dichtbij….

Trouwens: ik neem ook wel eens het vliegtuig naar een verre bestemming. Ik kan moeilijk blijven klagen en vliegen tegelijk. Dat is dan ook meteen het probleem dat ik heb met al die mensen die nu te hoop lopen. De één vecht tegen meer vliegbewegingen op Schiphol, een ander verzet zich tegen uitbreiding van het aantal starts en landingen op Lelystad. Het lijkt me nogal ongerijmd.

We willen wel vliegen maar als wijzelf niet de lucht in gaan moet het opeens stil zijn. Wel een luchthaven, maar not in my backyard. Ik vlieg, jij hoort het. Maar als jij vliegt wil ik het niet horen. Zoiets. De meest voor de hand liggende oplossing zou zijn de pijn en de decibellen een beetje te verdelen over het land. De beste oplossing is natuurlijk: minder gaan vliegen. Maar voor het zover is zullen de meeste mensen blijven doen wat ze graag willen: vliegen. En klagen.

Egbert van der Weide.