Datum: 27-09-2022 - 00:02

Hoe ist? Ja bèst! 'Opgelucht'.

Dorpsgenoot 'Ruud' schrijft met regelmaat een column op Blik Op Noordwijkerhout met 'Een blik met een knipoog op het dagelijkse leven in Noordwijkerhout'. De al eerder verschenen columns kunt u teruglezen onder het menu-item 'BlikOp' bij 'Columns Ruud'. Vandaag weer een nieuwe: Hoe ist? Ja bèst!....

Hoe ist? Ja bèst! Een blik met een knipoog op het dagelijkse leven in Noordwijkerhout!

Hoe ist? Ja bèst! 'Opgelucht'.

Ik heb het toch een paar keer goed moeten lezen voordat het echt tot me doordrong. Er bestaat dus werkelijk een HogeNood App die openbare toiletten voor je vindt. Dit Toilet Management Systeem installeer je op je slimme telefoon, weet vervolgens waar je je bevindt en stuurt je dan richting het eerst beschikbare, openbare toilet.

Dan moet zo’n openbaar toilet wel een beetje in de buurt zijn, anders kan het alsnog misgaan. En dat is precies wat er in ons centrum zou kunnen gebeuren. Behalve het feest-urinoir in de Zeestraat hebben wij geen openbare toiletten en dat is heel fout. Het is zelfs zo fout, dat er heel snel iets aan gedaan moet worden, anders wordt de winkelleegstand alleen maar groter.

Het schijnt namelijk zo te zijn dat als er openbare toiletvoorzieningen beschikbaar zijn, mensen makkelijker, vaker en meer gaan winkelen. De leegstand in ons dorp heeft dus niets te maken met de invloed van het on-line winkelen, een economische terugval of te weinig stimulatie van de Gemeente. Nee, het is het gebrek aan toiletten en meer precies: vindbare toiletten.

Begrijp me niet verkeerd, ik heb niets tegen het beschikbaar stellen van openbare toiletten want dat geeft ongetwijfeld gehoor aan een behoefte en laat tevens zien hoe gastvrij wij zijn. Bovendien zijn we meteen van het probleem af dat we niet meer met onze voeten in de urine staan als we wat centjes uit de geldautomaat willen toveren. Maar om het nu te koppelen aan de winkelleegstand, gaat in ieder geval mijn petje te boven.

Het is trouwens wel mooi dat we straks misschien een openbaar WiFi netwerk gaan krijgen. Dan kan je gratis op je App zien waar de toiletten zich bevinden en tussendoor nog even een bestellinkje on-line doen.

Hoe ist? Ja bèst, ik ben 24 uur per dag opgelucht.

RUUD