Hoe ist? Ja bèst! '4 mei'.

Dorpsgenoot 'Ruud' schrijft met regelmaat een column op Blik Op Noordwijkerhout met 'Een blik met een knipoog op het dagelijkse leven in Noordwijkerhout'. De al eerder verschenen columns kunt u teruglezen onder het menu-item 'BlikOp' bij 'Columns Ruud'. Vandaag weer een nieuwe: Hoe ist? Ja bèst!....

Hoe ist? Ja bèst! Een blik met een knipoog op het dagelijkse leven in Noordwijkerhout!

Hoe ist? Ja bèst! '4 mei'.

Eens per jaar herdenken wij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en hen die hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid. Een onbetaalbare vrijheid, waar we heel zuinig op moeten zijn.

De herdenkingen vinden op vele plaatsen en in vele vormen plaats, maar er is één moment dat ons allemaal bindt. Om 20.00 uur nemen we 2 minuten stilte in acht om ons respect te tonen en ons te realiseren wat echte vrijheid betekent en hoe waardevol dat is.

Het Taptoe-signaal dat wordt ingezet om de 2 minuten stilte in te luiden, tovert nog steeds een kippenvel op m’n armen. Het is voor mij het moment om m’n moeilijk te stoppen gekakel een halt toe te roepen om gewoon even stil te zijn; 2 minuten heel stil.

Ik herhaal: slechts 2 minuten van de 525.600 minuten per jaar, heel stil. Nu zijn er idioten opgestaan die hebben opgeroepen om lawaai te maken tijdens de dodenherdenking en zelfs een lawaaidemonstatie hebben aangekondigd. Nu gun ik ieder z’n mening en om die te uiten, want dat hoort bij vrijheid. Maar op het moment dat die mening in botsing komt met een stukje respect, dan word ik boos.

Ik hoop dat die onzinnige oproepen en aankondigingen geen gehoor vinden en dat de kracht van onze 2 minuten stilte hen zal overstemmen. Een oorverdovende stilte zal voor zichzelf spreken en diegenen die dat niet respecteren de mond snoeren.

Zo, dan ben ik kwijt en nu over tot lokale zaken. Onze Tweede kamer heeft afgelopen week ingestemd met de vorming van de nieuwe gemeente Noordwijk. Of eigenlijk gewoon de fusie tussen ons dorpje en Noordwijk. Waarschijnlijk was het gewoon een “hamerstuk” dat zonder veel lawaai is gepasseerd. De Eerste kamer moet er ook nog even een plasje over doen, maar ook dat zal wel stil en pijnloos passeren.

‘Nu maar dit verlies incasseren’, las ik als dramatisch commentaar op het bericht dat de Tweede kamer had ingestemd met de fusie. Denk dan nog maar eens even aan die duizenden doden die gestorven zijn voor onze vrijheid.

Hoe ist? Ja bèst, ik ben er even stil van.

RUUD