Datum: 23-05-2022 - 02:14

Uitgeweid: 'Bekend volk'.

Blik Op Noordwijkerhout heeft een vast item toegevoegd aan de nieuwswebsite van, voor en over Noordwijkerhout en De Zilk. De redactie heeft Egbert van der Weide bereid gevonden om zijn wekelijkse column 'Uitgeweid' ook beschikbaar te stellen voor op BON. Iedere week zal op...

woensdagmorgen zijn nieuwe column hier op BON te lezen zijn, wij wensen u veel leesplezier. Alle columns worden verzameld en zijn terug te lezen zijn via menu-item 'BlikOp' klik hier.

Column: Uitgeweid 11-04-2018 'Bekend volk'.

Ik durf te zeggen dat ik een behoorlijk aantal mensen ken, van naam en gezicht. Wanneer je binnen 57 jaar in 8 verschillende dorpen en steden woont en daar meer dan gemiddeld aan de weg timmert, levert dat een respectabel aantal ‘bekenden’ op. Toch heb ik me er altijd over verbaasd dat ik onderweg, in drukke treinen of op grote stations, zo weinig bekenden tegenkom.

In de bus naar Leiden of op station Voorhout nog wel, maar verder van huis veel minder. Of neem onze nationale luchthaven, Schiphol. Een groot deel van de inwoners van Hoogeveen, Kampen, IJsselmuiden, Axel, Nijverdal, Maassluis, Noordwijkerhout en Warmond komt daar ook, van tijd tot tijd. Maar bekenden zie je er weinig.

Ik ken aardig wat mensen die op Schiphol werken, maar ook daarvan heb ik er in alle jaren slechts één in functie aangetroffen. Alle anderen lijken steeds koffiepauze te hebben… Trouwe lezers zullen nog weten dat we in ergens diep in Spanje 4 Noordwijkerhouters troffen – maar dat was min of meer afgesproken werk. Maar nu! Mijn reisje naar Sevilla, in de Paasweek, bracht mij wederom in hoger sferen.

Vliegen vanaf Eindhoven was nauwelijks goedkoper maar wel tijdrovender. Schiphol dus. Weer geen bekenden, dacht ik. Ben je dan teleurgesteld, of bevestigt zo’n constatering je in wat je al wist? Ik houd het op het eerste. Want tot mijn stomme verbazing en niet geringe blijdschap stond er opeens een hele kudde Noordwijkerhouters achter mij toen het tijd was om in te stappen. Zelfde vliegtuig, zelfde bestemming!

Echte Noordwijkerhouters bovendien: nazaten uit roemruchte geslachten als Van Wieringen, Balk en Bouwmeester stonden daar met hun boardingpass in de hand of stand-by op hun mobieltje. Met aanhang erbij 6 stuks in totaal. Sommigen van hen waren bij ons over de vloer geweest bij een diner ten bate van de Jozefparochie.

Met anderen had ik ooit tot diep in de nacht gekaart en geborreld bij de pastoor. Uiteraard hebben we telefoonnummers uitgewisseld en afgesproken elkaar in Sevilla te treffen. We hebben daar heerlijk gegeten en het glas geheven op alle Noordwijkerhouters. Bekend en onbekend.

Egbert van der Weide.