Datum: 02-04-2020 - 08:29

Hoe ist? Ja bèst! 'Glad IJs'.

Dorpsgenoot 'Ruud' schrijft met regelmaat een column op Blik Op Noordwijkerhout met 'Een blik met een knipoog op het dagelijkse leven in Noordwijkerhout'. De al eerder verschenen columns kunt u teruglezen onder het menu-item 'BlikOp' bij 'Columns Ruud'. Vandaag weer een nieuwe: Hoe ist? Ja bèst!....

Hoe ist? Ja bèst! Een blik met een knipoog op het dagelijkse leven in Noordwijkerhout!

Hoe ist? Ja bèst! 'Glad IJs'.

Soms, heel soms, ben ik een beetje jaloers op mensen die zich volledig kunnen storten op de ijspret. De gretigheid en het gemak waarmee ze met hun gladde ijzers over het natuurijs zoeven, staat in schril contrast tot ooit mijn eigen geklungel.

Natuurlijk heb ik vroeger ook de schaatsen ondergebonden, maar dat resulteerde altijd in bevroren vingers omdat die ellendige veters te los of juist te strak zaten. Bovendien heb ik veel te vaak met m’n neus op het zwarte, krakende ijs gelegen, terwijl anderen me breed lachend voorbij gingen. Nee, dat gladde gedoe is niets voor mij.

Toch vond ik het vanmorgen wel weer een leuk gezicht al die schaatsers langs de Schulpweg. Kinderen achter een stoeltje, professionals met klapschaatsen en natuurlijk de enthousiastelingen die het nooit zullen leren. Onze stoere Herder puber vond het maar wat interessant, maar helaas is het ijs betreden voor hem geen optie.

‘Wilt u een foto van ons maken?’ vroeg het meisje met een blozend gezicht van de kou. Ze reikte mij haar toestel aan en riep vervolgens haar schaatsgenoten om dichter bij elkaar te gaan staan. En misschien had ze dat juist niet moeten doen. Het ijs begon in al z’n voegen te kraken, wat de groep hals over kop uit elkaar deed stuiven. De foto heb ik nog wel gemaakt, maar het groepje stond niet langer innig naast elkaar.

Ik weet weer zeker dat ik geen voet of ijzer ooit nog op het ijs zal zetten. Laat mij maar langs het kantje staan of voor de buis van onze olympische (winter)toppers genieten. Ik kan niet wachten totdat de temperaturen gaan oplopen en het voorjaar zich weer gaat melden. De bollen die uit de grond schieten, de struiken en bomen die weer groen worden en de barbecue die weer opgestookt kan worden.

Nog maar niet te spreken over de nieuwe aanplant rond de Witte Kerk. Ik ben razend benieuwd hoe dat zich gaat ontluiken of begeef ik me nu op glad ijs?

Hoe ist? Ja bèst, maar een beetje koud.

RUUD