Datum: 27-09-2022 - 01:20

Hoe ist? Ja bèst! 'Reserves'.

Dorpsgenoot 'Ruud' schrijft met regelmaat een column op Blik Op Noordwijkerhout met 'Een blik met een knipoog op het dagelijkse leven in Noordwijkerhout'. De al eerder verschenen columns kunt u teruglezen onder het menu-item 'BlikOp' bij 'Columns Ruud'. Vandaag weer een nieuwe: Hoe ist? Ja bèst!....

Hoe ist? Ja bèst! Een blik met een knipoog op het dagelijkse leven in Noordwijkerhout!

Hoe ist? Ja bèst! 'Reserves'.

Onze bijna 10 maanden jonge herder spitst nieuwsgierig z’n oren als ik met hem het veld aan de Groenewege oploop. Z’n vertrouwde beeld wordt verstoord door twee mannen die druk met elkaar in overleg zijn.

De één is gewapend met een camera en de andere met een spuitbus. Ze wijzen naar verschillende plekken in het gras en als ze overeenstemming hebben bereikt, wordt de plek gemarkeerd met rode verf en neemt de ander een foto. Ook mijn nieuwsgierigheid is tot het uiterst geprikkeld als we het twee-tal naderen.

‘Goedemorgen heren, mag ik vragen wat u aan het doen bent?’ Een verstoorde blik kijkt mijn kant op. ‘We markeren plekken,’ is het ietwat norse antwoord. ‘Met een bepaalde bedoeling?’ houd ik vol.

De spuitbus lijkt te begrijpen dat ik nogal volhardend aangelegd ben en begint te vertellen.

‘We gaan hier bomen planten.’ Nu gaat dat onderwerp me toevallig erg aan het hart, dus reageer ik met groot enthousiasme dat het nooit groen genoeg kan zijn.

‘Het zijn dezelfde bomen als rond de Witte Kerk,’ vervolgt de spuitbus. Ik val heel even stil en op mijn gezicht moet een groot vraagteken te zien zijn geweest.

‘Waren die dertien Lindes dan in de aanbieding? Zoiets als 16 halen en 13 betalen?’ Een kleine glimlach valt me ten deel. ‘Nee meneer, dit zijn de reserve bomen. Als één van de bomen op het plein iets overkomt, dan kan één van deze invallen.’

Ik laat het even op me inwerken en vraag me in alle ernst af of ik niet in de maling wordt genomen. Wat zou die bomen, in het basis team van dertien, mogelijkerwijs kunnen overkomen dat een reserve hun taak zou moeten overnemen?

M’n fantasie slaat onmiddellijk op hol als ik met onze jonge vriend de wandeling voortzet. Zou er een kans zijn dat die bomen heimwee krijgen, het onderling met elkaar niet kunnen vinden of is er een verhoogd risico op een burn-out?

Ik zie het al voor me dat als één van de originele dertien z’n blaadjes laat hangen, deze onmiddellijk wordt vervangen door een invaller en dat het slachtoffer vervolgens mag herstellen aan de Groenewege.

Hoe ist? Ja bèst, ik kan niet wachten totdat de reserves zijn geplant.

RUUD