Datum: 04-12-2021 - 12:20

Uitgeweid: 'Rijk, gratis op reis en broodmager'.

Blik Op Noordwijkerhout heeft een vast item toegevoegd aan de nieuwswebsite van, voor en over Noordwijkerhout en De Zilk. De redactie heeft Egbert van der Weide bereid gevonden om zijn wekelijkse column 'Uitgeweid' ook beschikbaar te stellen voor op BON. Iedere week zal op...

woensdagmorgen zijn nieuwe column hier op BON te lezen zijn, wij wensen u veel leesplezier. Alle columns worden verzameld en zijn terug te lezen zijn via menu-item 'BlikOp' klik hier.

Column: Uitgeweid 03-01-2018 'Rijk, gratis op reis en broodmager'.

Ik had natuurlijk vanaf het begin van het vorige jaar moeten tellen: dan had ik precies geweten hoeveel fake- en phishingmails ik in dat jaar had gekregen. Omdat ik ze allemaal op tijd herkende, heb ik ze direct weggeklikt – en o, voorgoed weggeklikt. Maar van de laatste twee weken staan ze er nog. Dat mailtje van die overleden Nigeriaanse prins, van wie ik de enige nabestaande ben.

Let wel: ik ben 100% Drents, was in vroeger dagen hoogblond, heb blauwe ogen en een zeer wit vel, maar ben dus bloedverwant van een Afrikaanse familie. Daarnaast heb ik nog een oom en een tante, een broer en een zus en een hele serie neven en nichten van weerskanten, maar toch ik was de enige erfgenaam! Het ging om een bedrag van 193 miljoen dollar, en dat is geen kattepis. Het riekte dan ook naar bedrog en oplichting. Weg ermee.

Net als die mailtjes van 3 verschillende vrienden, elk in een ander ver land beroofd van alles en of ik ze wilde helpen met een paar honderd euro. Het merkwaardige was dat ik één van hen die dag nog had zien lopen in het dorp. Desalniettemin was hij er binnen een paar uur in geslaagd in Oezbekistan aan te komen, direct beroofd te worden, meteen contact met de ambassade te hebben gehad en mij als eerste te mailen met dit bedelverzoek.

Een twijfelachtige eer, die ik dan ook aan mij voorbij liet gaan. Evenmin heb ik gereageerd op mailtjes van de NS; die wilden mij twee gratis dagkaartjes geven omdat ze de laatste dagen zo slecht in het nieuws waren geweest. Hetgeen niet waar was. Het merkwaardige afzenderadres wees mij daar al op. Dat ABN-AMRO mij waarschuwde voor ‘recently gedetecteerde onregelmatigheden in u account’ vond ik fideel van ze, maar de gevraagde handelingen heb ik verzuimd.

Al was het alleen maar omdat ik niet eens een rekening heb bij die instelling. Ik had dus gratis op stap kunnen gaan, vrienden uit de nood kunnen helpen en steenrijk kunnen zijn. En broodmager. Want deze kwam ook nog binnen: “Egbert, val 12 kilo af in vier weken!” Ik moet er een kilo of 10 bij hebben, kan dat ook per mail?

Egbert van der Weide.