Datum: 16-08-2022 - 05:37

Uitgeweid: 'Dag Sinterklaasje, da-aag, da-aag...'.

Blik Op Noordwijkerhout heeft een vast item toegevoegd aan de nieuwswebsite van, voor en over Noordwijkerhout en De Zilk. De redactie heeft Egbert van der Weide bereid gevonden om zijn wekelijkse column 'Uitgeweid' ook beschikbaar te stellen voor op BON. Iedere week zal op...

woensdagmorgen zijn nieuwe column hier op BON te lezen zijn, wij wensen u veel leesplezier. Alle columns worden verzameld en zijn terug te lezen zijn via menu-item 'BlikOp' klik hier.

Column: Uitgeweid 06-12-2017 'Dag Sinterklaasje, da-aag, da-aag...'.

Ik zal blij zijn wanneer ik thuis ben. Het valt me ieder jaar zwaarder uw land te bezoeken. Het klimaat staat me niet aan. En dan bedoel ik niet het weer. De wind moet door de bomen waaien als ik te uwent ben, anders klopt het lied niet. Mijn leeftijd zit me niet in de weg: wie mythologisch oud is, heeft van de jaren geen last. Witter dan mijn haar en baard nu zijn worden ze niet. Eerder geel van in de doos liggen.

Want die baard gaat af zodra we bij IJmuiden het ruime sop kiezen. Die baard is nep en mijn knecht is niet zwart als roet. Dat is schmink. Dat hij achterstevoren praat hebt u zelf verzonnen. Net als die stoomboot en dat kapoentje. En wat erbij bedacht is, kan er ook weer af. Piet-fanatici zweren bij een traditie die nauwelijks naam mag hebben. Ik heb zo' n 1500 jaar zonder Zwarte Piet geleefd.

Zelf heb ik geen bezwaar tegen aanpassingen. Er is niks mis mee rekening te houden met andermans gevoelens. Maar het fanatisme waarmee voor- en tegenstander te hoop loopt maakt me bang. De één maakt het zwart-zijn van Piet tot sjibbolet van z'n eigen gelijk, de ander denkt dat het verkleuren van Piet een einde maakt aan discriminatie. Er wordt gescholden en bedreigd en men maakt elkaar over en weer zwart.

Dat zou komisch zijn als het niet zo triest was. Welke angst leeft er bij de mensen die zich vastklampen aan zwarte schmink? Wat is de pijn van al die mensen die zich stoten aan die vanzelfsprekende zwartheid? Volgens mij heeft dat één en dezelfde reden: het gevoel niet gezien en gehoord te worden.

Heel die strijd is in mijn bisschoppelijke ogen een symptoom: de samenleving valt uiteen, de tijden zijn onoverzichtelijk, het dagelijks bestaan gefragmenteerd en de publieke ruimte volgebouwd. De kerk is naar de marge gedrukt, de overheid laat het afweten. Wat hebt u elkaar nog te zeggen? Waar ontmoet u elkaar nog om met elkaar van gedachten te wisselen, juist wanneer u het oneens bent met elkaar?

Alleen op twitter en facebook, of bij demonstraties die strikt gescheiden moeten blijven omdat ze anders uit de hand lopen. Word eens volwassen! Zoek elkaar op en praat met elkaar! Luister naar die ander! Deel uw pijn en uw angst! Anders wordt het niet alleen een feest zonder Piet, maar houd ook ik het voor gezien. Dan besta ik niet meer voor u.

#sintisnietboosmaarverdrietig

Egbert van der Weide.