Datum: 06-12-2021 - 01:14

Uitgeweid: 'Vlaggetjes en toeters'.

Blik Op Noordwijkerhout heeft een vast item toegevoegd aan de nieuwswebsite van, voor en over Noordwijkerhout en De Zilk. De redactie heeft Egbert van der Weide bereid gevonden om zijn wekelijkse column 'Uitgeweid' ook beschikbaar te stellen voor op BON. Iedere week zal op...

woensdagmorgen zijn nieuwe column hier op BON te lezen zijn, wij wensen u veel leesplezier. Alle columns worden verzameld en zijn terug te lezen zijn via menu-item 'BlikOp' klik hier.

Column: Uitgeweid 29-11-2017 'Vlaggetjes en toeters'.

In de zaal bij de kerk in Nijverdal waaraan ik in een al verder weg liggend verleden verbonden was, hing een staatsieportret van de koningin. Welke, zegt u? Beatrix natuurlijk, zo oud ben ik ook nou weer niet. Ik heb met dat portret op die plaats altijd wat moeite gehad. Niet met de monarchie an sich. Onschuldige folklore. Beetje prijzig, maar ook een president kost geld, plus elke vier jaar een heel circus aan verkiezingen en allerlei partijpolitiek gedoe.

En dan dacht u nog dat die man of vrouw, eenmaal verkozen, boven de partijen staat? We weten wel beter. Laat W.A. van Buren koning blijven en belasting betalen en ik ben zijn man. Maar dat portret in de bijgebouwen van die kerk - dat vond ik minder geslaagd. Net zoals ik best wel het Wilhelmus wil zingen in de kerk, maar dan na de zegen en de handdruk. De koning en de Koning der koningen komt onderscheiden eerbetoon toe.

Als ik iets van de Bijbel begrepen heb, is het wel dat die niet veel op heeft met zaken als bloed en bodem en ras en volk en natie. Dat heeft, heel de geschiedenis door, alleen maar narigheid opgeleverd: onze God is met òns, en niet met jullie! Ik sta dan ook niet te juichen bij zulk ronkend patriottisme. Met vlaggetjes en toeters en het volkslied zingen met de hand op het hart en tranen in de ogen, want o dat geliefde vaderland!

En al dat gedoe rond de 'gewone Nederlander' - alsof er ook ongewone Nederlanders zijn. Er zijn alléén maar ongewone Nederlanders! Maar die worden, terwijl ze blindelings het volkslied meezingen, gewoon gerold en getild door ongewoon Nederlandse multinationals die verdrietig zijn omdat ze gewoon dividendbelasting moeten betalen - en de regering is tot tranen toe geroerd en of wij dan even gewoon 1,4 miljard extra willen ophoesten voor die arme rijken.

Maar als doekje voor het bloeden hangt de Nederlandse driekleur in de Tweede Kamer. Het ziet er uit als het vlaggetje op zo'n blokje kaas. Nou, daar zijn we als gewone Nederlanders buitengewoon mee ingenomen...

Egbert van der Weide.