Datum: 06-06-2020 - 03:03

Hoe ist? Ja bèst! 'De Sint is moedeloos'.

Dorpsgenoot 'Ruud' schrijft met regelmaat een column op Blik Op Noordwijkerhout met 'Een blik met een knipoog op het dagelijkse leven in Noordwijkerhout'. De al eerder verschenen columns kunt u teruglezen onder het menu-item 'BlikOp' bij 'Columns Ruud'. Vandaag weer een nieuwe: Hoe ist? Ja bèst!....

Hoe ist? Ja bèst! Een blik met een knipoog op het dagelijkse leven in Noordwijkerhout!

Hoe ist? Ja bèst! 'De Sint is moedeloos'.

Moedeloos door de concurrentie en de eindeloze discussies over m’n Pieten staar ik treurig uit m’n raam.

Lang voordat ik afreis voor m’n goedbedoelde bezoek, barsten de emoties al los over m’n trouwe knechten. Ze durven niet meer; ze zijn bang. Bang voor de joelende menigten en de gekleurde opinies. Ze hebben geen zin om hun zwart te verhullen; ze schamen zich er immers niet voor. Toch gaan ze nog steeds mee, omdat er ook nog zo veel gelukkige gezichten te zien zijn tussen het verdeelde publiek.

De Sint is moe van het concureren met de Kerst. Als ik ’s avonds door de straten rijd, zie ik door de ramen de opgetuigde kerstbomen met hun flikkerende lichtjes al staan. In de etalages worden mijn afbeeldingen omringd door kerstversierselen en liggen de afgeprijsde pepernoten treurig naast de kerstkransjes.

Op mijn verjaardag zal ik nog één keer langs de deuren gaan en daarna zal ik nog slechts een schim uit het verleden zijn.

Vanaf volgend jaar ga ik het namelijk anders doen. De Sint gaat digitaal! Het grote boek wordt opgeborgen en vervangen door Facebook en Instagram. Op afstand zal ik kunnen volgen wie zoet of stout is geweest en zal ik weten wat jullie wensen zijn.

Deze Digiklaas stuurt z’n paard met pensioen en de helft van m’n Pieten zal ander werk moeten gaan zoeken. De andere helft krijgt een betrekking in het grote verzendhuis dat op dit moment in Spanje wordt gebouwd. De Pieten zullen geen onderwerp meer zijn van alle onzinnige discussies en gaan we tevens efficiënter te werk om de concurrentie beter het hoofd te bieden.

Schoenen hoeven niet meer gezet te worden, wortels en ander lekkers kunnen achterwege blijven, want alle cadeautjes gaan gewoon via de pakketpost verzonden worden. Bent u niet thuis vanwege drukke werkzaamheden? Geen nood, we hebben voldoende afhaalpunten in voorbereiding (ook op zondag) waar u de Digiklaas pakketten kunt afhalen.

Toch is er nog een klein vlekje op de wereldkaart, waar ik ieder jaar een stille intocht zal doen. Dat kleine dorpje met het witte kerkje waar een Zwarte Piet nog welkom is en waar het Sinterklaasfeest nog waardig wordt gevierd.

Hoe ist? Ja bèst, ik zie u ieder jaar graag weer!

RUUD