Datum: 08-12-2019 - 11:18

Hoe ist? Ja bèst! 'Verstappen'.

Dorpsgenoot 'Ruud' schrijft met regelmaat een column op Blik Op Noordwijkerhout met 'Een blik met een knipoog op het dagelijkse leven in Noordwijkerhout'. De al eerder verschenen columns kunt u teruglezen onder het menu-item 'BlikOp' bij 'Columns Ruud'. Vandaag weer een nieuwe: Hoe ist? Ja bèst!....

Hoe ist? Ja bèst! Een blik met een knipoog op het dagelijkse leven in Noordwijkerhout!

Hoe ist? Ja bèst! 'Verstappen'.

Sinds Max furore maakt, lijkt de straat waar wij wonen een circuit geworden. Ongegeneerd worden de gaspedalen ingetrapt, de versnellingen snel opgeschakeld en de remmen zo min mogelijk gebruikt.

Wonen wij aan de A44 of de N206? Welnee, ons stulpje staat gewoon aan de Groenewege. Een doorgaande straat in de wijk Zeeburg met verkeersdrempels en een maximum snelheid van 30 km per uur. Het lijkt niets eens op de straten van Monaco, maar kennelijk heeft het wel een maniakale aantrekkingskracht op de vele Verstappen pseudo’s.

Jong, oud, man, vrouw, transgender het maakt niet uit, bij allen is de rechtervoet even zwaar. ’s Morgens zijn het de te laat vertrokken vaders die naar hun werk vliegen en de de zwaar overspannen moeders die hun kinderen naar school racen. s’ Middags scheuren deze vaders en moeders weer vrolijk in tegenovergestelde richting over het circuit en als het een beetje meezit kun je met de auto’s ook nog een leuk sprongetje over de verkeersdrempels maken. Een beetje als in die oude serie “The Dukes of Hazzard” dus.

Grappig is dat deze racefanaten zo opgaan in hun koppositie (P1) dat ze alles om zich heen vergeten en alleen nog maar contact hebben met de buitenwereld over hun boordradio. Ze zijn zwaar geïrriteerd als ik een pit stop wil maken op onze eigen dam of ergeren zich blauw als ik er af wil. En dat vind ik nu humor. Hoe groener de ergernis, hoe beter het me is. Hoe meer hun ruiten aan de binnenkant beslaan door uitgewasemde woedeuitdrukkingen als ik met 29km per uur door de straat rijd, hoe groter mijn tevredenheid.

We hebben wel aan oplossingen gedacht om het racefanatisme in te dammen. Een filestrook lijkt het minst haalbaar, maar een permanente safety car in beide richtingen lijkt toch dichtbij. De gele lichten geven aan dat passeren ten strengste verboden is op straffe van een levenslange ontzegging van de rijbevoegdheid.

Hoe is het? Ja bèst, ik word de eerste bestuurder van die safety car.

RUUD