Datum: 04-12-2021 - 12:35

Uitgeweid: 'Supermarktmuziek'.

Blik Op Noordwijkerhout heeft een vast item toegevoegd aan de nieuwswebsite van, voor en over Noordwijkerhout en De Zilk. De redactie heeft Egbert van der Weide bereid gevonden om zijn wekelijkse column 'Uitgeweid' ook beschikbaar te stellen voor op BON. Iedere week zal op...

woensdagmorgen zijn nieuwe column hier op BON te lezen zijn, wij wensen u veel leesplezier. Alle columns worden verzameld en zijn terug te lezen zijn via menu-item 'BlikOp' klik hier.

Column: Uitgeweid 25-10-2017 'Supermarktmuziek'.

De vraag stellen is vaak: hem beantwoorden. Zo is het ook met de proefopenstelling van de winkels op zondagochtend. Wat de onderzoeksvragen waren, welke criteria er aangelegd werden en bij welke uitkomst de proef geslaagd was: het deed er niet toe. De uitkomst stond van te voren vast. De supermarkten wilden ook die 2 uurtjes de klanten bedienen.

Het simpele verlangen was genoeg voor het gemeentebestuur om dat ruimhartig toe te staan. Daarbij wordt hardnekkig gesproken over ‘middenstand’, gemakshalve er aan voorbijgaand dat alleen de grootwinkelbedrijven de verruimde zondagsopening benutten. Was ik gemeentebestuurder, ik zou tevreden achterover leunen.

Noordwijkerhout is geliberaliseerd, de firma Grootgrut op zijn wenken bediend, de consument zoet gehouden. Het volk wil brood en spelen. Besturen langs de weg van de minste weerstand. Niet nadenken over wat voor wereld je voor ogen hebt. Geen visie is ook een visie.

Was ik de firma Van den Broek, dan zou ik beslist niets gaan bespreken met de kerkenraad van de Protestantse Gemeente. Het gemeentebestuur wil dat, maar sancties staan er niet op. Was ik Dirk, ik ging lekker m’n eigen gang. Wat kan zo’n handjevol kerkmensen mij maken?

Was ik nog dominee van de Witte Kerk, dan wist ik het ook wel. Ik zou op zoek gaan naar een goeie Russische hacker. Ik zou hem de opdracht geven om een beetje te gaan rommelen op internet. De diensten in de Witte Kerk worden allemaal via het web uitgezonden.

Ik denk zo maar dat de achtergrondmuziek in de plaatselijke supermarkten ook computergestuurd is. Mijn hacker zou dan de kerkomroep laten inbreken in de supermarkten. Onherleidbaar uiteraard, elke zondag langs andere duistere wegen over het wereldwijde web.

In plaats van de nieuwste bonus-aanbieding zouden orgelklanken en stevig psalmgezang de paden vullen. Ik zou zondag aan zondag preken over Filippenzen 3: 19 ‘Hun buik is hun god.’ Of over Lucas 4: 4 ‘de mens leeft niet van brood alleen.’

En ik zou dat zo indringend doen dat men zich driemaal zou bedenken aleer men boodschappen deed voor de kerk uit was. Het is maar goed voor de heren supermarkthouders dat ik met emeritaat ben…

Egbert van der Weide.