Datum: 06-06-2020 - 03:55

Hoe ist? Ja bèst! 'Verruimend'.

Dorpsgenoot 'Ruud' schrijft met regelmaat een column op Blik Op Noordwijkerhout met 'Een blik met een knipoog op het dagelijkse leven in Noordwijkerhout'. De al eerder verschenen columns kunt u teruglezen onder het menu-item 'BlikOp' bij 'Columns Ruud'. Vandaag weer een nieuwe: Hoe ist? Ja bèst!....

Hoe ist? Ja bèst! Een blik met een knipoog op het dagelijkse leven in Noordwijkerhout!

Hoe ist? Ja bèst! 'Verruimend'.

Ik vind mezelf best ruimdenkend. Ik sta open voor allerlei standpunten en meningen, ben openhartig plooibaar en soms zelfs royaal. Mensen in m’n directe omgeving denken daar wel eens anders over, maar dat respecteer ik dan vervolgens weer ruimhartig.

Toch zijn er soms van die momenten dat mijn ruimdenkendheid spontaan omslaat in een mate van starheid die andere meningen buitensluit. Zo is dat ook het geval met het voorstel van ons college van Burgemeester en Wethouders om de winkelopeningstijden op zon- en feestdagen te verruimen.

Hoe begon het ook alweer? Afgelopen zomer was er een supermarkt die het vervelend vond dat klanten, voornamelijk toeristen, al ruim voor de toen geldende openingstijd stonden te wachten op een vers broodje en een potje pindakaas. Om dat schrijnende voedselprobleem op te lossen zijn voor twee maanden de openingstijden voor alle winkels met twee uur vervroegd.

Het overweldigende succes van deze proef galmde nog lang na in de raadskamers en is tot op de bodem geanalyseerd en geëvalueerd door daarvoor speciaal ingestelde commissies. Misschien is er zelfs nog een extern bureau aan te pas gekomen om de resultaten aan een second opinion te onderwerpen.

De conclusie is kennelijk geweest dat de goed en vooral op tijd gevoede toeristen dik tevreden waren en hebben verzekerd dat ze volgend jaar massaal terugkeren naar onze 24-uurs economie. Parijs is daarmee uit, want Noordwijkerhout bruist immers 24 uur per dag.

Om de victorie door te zetten en het succes van de proef om te zetten van goud naar platina, is ons jubelend college nu voornemens om helemaal uit hun bol te gaan: voortaan mogen alle winkels op zon- en feestdagen tussen 06.00 en 22.00 hun deuren openhouden.

Lief college, het is fijn dat jullie ruimdenkend zijn, maar denk ook eens aan de mensen die die extra uren moeten invullen. Denk ook eens aan de koopavond, die misschien niet zo heel veel publiek trekt. Denk ook eens aan de economische voorwaarden die je kunt scheppen om het voor ondernemers aantrekkelijker te maken om die lege panden op te vullen.

Maar vooral, vergeet die hele eenvoudige economische wet niet die zegt: “die lege panden die doordeweeks al niet opengaan, zullen op zon- en feestdagen ook hun deuren niet openen.”

Hoe is het? Ja bèst, zaterdag voor vijf uur nog even onze laatste boodschapjes gehaald.

RUUD