Datum: 04-12-2021 - 12:50

Uitgeweid: 'Boodschappen'.

Blik Op Noordwijkerhout heeft een vast item toegevoegd aan de nieuwswebsite van, voor en over Noordwijkerhout en De Zilk. De redactie heeft Egbert van der Weide bereid gevonden om zijn wekelijkse column 'Uitgeweid' ook beschikbaar te stellen voor op BON. Iedere week zal op...

woensdagmorgen zijn nieuwe column hier op BON te lezen zijn, wij wensen u veel leesplezier. Alle columns worden verzameld en zijn terug te lezen zijn via menu-item 'BlikOp' klik hier.

Column: Uitgeweid 11-10-2017 'Boodschappen'.

Mijn vrouw en ik naderen de 60. Dat is een leeftijd waarop je makkelijk kleinkinderen kunt hebben. Vrienden, zussen en zwagers, klas- en studiegenoten hebben die al. Soms al lang. Soms meer dan een. Wij nog niet. Bij voorzichtige hints in de bedoelde richting aan degenen die daar verandering in kunnen aanbrengen, hield men zich Oost-Indisch doof.

Op iets duidelijker toespelingen kreeg ik als antwoord ‘doe je best.’ Nog nadrukkelijker aandringen durf ik niet. We bezitten onze ziel in lijdzaamheid – wat kun je doen, nietwaar? U hebt natuurlijk gelijk wanneer u stelt dat dit geheel en al een zaak van de jongelui zelf is. Ik haast me te zeggen dat ik het met u eens ben. Maar in een column hoef je niet per se politiek correct te zijn.

Op de druilerige zaterdag dat ik deze column schrijf, is er ook nog eens een bijzonder evenement gaande bij onze boekuitlenende overburen. Daar wordt een peutermarkt gehouden. Voor dag en dauw zie ik ouders met hun kinderen naar binnen gaan. Gek genoeg komen ze even later met dezelfde kinderen aan de hand weer naar buiten. Mijn vrouw zal wel gelijk hebben wanneer ze zegt dat daar geen peuterhandel plaatsvindt.

Het is een doe-evenement waar voor peuters en hun ouders van alles te beleven valt. Ik ga niet kijken of dat zo is: laat mij in mijn waan, als columnist. Stel je voor, je schaft daar een stuk of twee kleine dreumesen aan en bezorgt die bij je kinderen: ‘jullie zeiden toch ‘doe je best’?’ Een tijdje geleden kwam ik de Kinderbeurs tegen. Wordt daar verkocht of geruild?

Daar is, weet ik uit ervaring, heel soms wel behoefte aan – zoals er kinderen zijn die af en toe een andere vader of moeder willen. Er bestaat ook zoiets als de Babydump, maar om een of andere reden staat die naam mij tegen. Zo lieten we in de tijd dat wijzelf nog volop aan gezinsuitbreiding deden, het Babymeubelparadijs links liggen.

Wie verzint zulke namen? Ze prikkelen mijn fantasie. Of is het in dit geval de leeftijd die steekt? Ik zal het de komende week wel te horen krijgen…

Egbert van der Weide.