Datum: 06-06-2020 - 03:59

Hoe ist? Ja bèst! 'Gluuders'.

Dorpsgenoot 'Ruud' schrijft met regelmaat een column op Blik Op Noordwijkerhout met 'Een blik met een knipoog op het dagelijkse leven in Noordwijkerhout'. De al eerder verschenen columns kunt u teruglezen onder het menu-item 'BlikOp' bij 'Columns Ruud'. Vandaag weer een nieuwe: Hoe ist? Ja bèst!....

Hoe ist? Ja bèst! Een blik met een knipoog op het dagelijkse leven in Noordwijkerhout!

Hoe ist? Ja bèst! 'Gluurders'.

Wij hebben de laatste tijd veel last van gluurders. Niet dat er bij ons veel te zien valt, maar toch zijn er steeds van die ongewenste ogen die ons gadeslaan. We proberen het zoveel mogelijk te negeren en doen, vanwege onze privacy, maar vroeg de gordijnen dicht.

Het begon er met één, maar inmiddels zijn het er veel meer geworden. Ze hebben het zich makkelijk gemaakt door zich uit de wind en de regen te installeren en de laatste weken lijkt het wel alsof ze steeds dikker worden. Bovendien zitten ze nu zowel aan de voor- als achterkant van ons huis.

Het is de tijd van het jaar dat de spinnenbevolking zich nog een laatste keer lekker kan vol eten, voordat ze aan hun winterslaap gaan beginnen. Hun nevelige webben hangen voor het raam, tussen de struiken en ’s morgens zelfs tussen de auto en het huis. De snelle rakkers weten niet hoe snel ze hun vangnetten moeten weven om rondvliegend lekkers te vangen.

In algemene zin zitten ze ons niet in de weg, zolang ze maar op gepaste afstand van de voordeur blijven, maar dat is niet altijd het geval. M’n vrouw verlaat ’s morgens ons huis als een wijwater sprenkelende priester om vooral maar niet in aanraking te komen met die kleverige draden. Als het een beetje tegenzit, kun je nog uren het gevoel hebben dat behalve het web ook de bewoner zich tussen je kleren heeft gehuisvest.

Bij ons binnen zijn die snelle monsters op acht poten niet echt welkom. Het plafond van de badkamer lijkt een aantrekkelijke hangplek voor ze, maar ook in onze slaapkamer voelen ze zich kennelijk welkom. Jammer, maar daar maken we snel korte metten mee. Zei ik we? Ik bedoel natuurlijk mezelf, want mijn vrouw is behoorlijk allergisch voor ze. Met grote regelmaat word ik dan ook opgetrommeld om de gespotte insluiper te verwijderen, waarna ik vervolgens haar grote held ben.

Nog een paar weekjes en dan zijn ze in diepe slaap, waarmee ook de zomer en al een groot deel van de herfst voorbij zal zijn. Met weemoed denk ik terug aan de zwoele zomeravonden en vol tegenzin zie ik de winter tegemoet.

Hoe is het? Ja bèst, dadelijk nog even een spinnetje naar binnen halen, om vanavond weer de held te kunnen zijn.

RUUD