Datum: 16-08-2022 - 05:57

Uitgeweid: 'Gelegenheid maakt de dief'.

Blik Op Noordwijkerhout heeft een vast item toegevoegd aan de nieuwswebsite van, voor en over Noordwijkerhout en De Zilk. De redactie heeft Egbert van der Weide bereid gevonden om zijn wekelijkse column 'Uitgeweid' ook beschikbaar te stellen voor op BON. Iedere week zal op...

woensdagmorgen zijn nieuwe column hier op BON te lezen zijn, wij wensen u veel leesplezier. Alle columns worden verzameld en zijn terug te lezen zijn via menu-item 'BlikOp' klik hier.

Column: Uitgeweid 20-09-2017 'Gelegenheid maakt de dief'.

Dat het de laatste weken behoorlijk heeft geregend hebt u zelf waarschijnlijk wel ondervonden. Ik ook. Ik had, op een door talrijke buien geplaagde maandagmiddag, een Hele Belangrijke Bijeenkomst met een van de heren van de wet. Ik mag dan met emeritaat zijn, een beetje gewichtig ben ik nog wel. Hoewel het van ons huis naar het gemeentehuis een kippeneindje is, kun je bij voldoende neerslag behoorlijk nat worden tijdens de oversteek.

Ik had daarom in de gauwigheid de makkelijkste regenscherm gepakt die we hebben: een zwart stormparapluutje, bezit van mijn dierbare echtgenote. Ik stalde het ding in de daarvoor bedoelde bak om droog te druipen. Toen ik na anderhalf uur naar huis ging was het droog. In eerste instantie vergat ik daarom die paraplu. Goed en wel thuis maakte ik de oversteek opnieuw, om dat ding alsnog op te halen.

Maar iemand was mij voor geweest: in de bak stonden alleen nog een felrode paraplu en een exemplaar dat er uit zag als een tweedehands luipaardvel. Maar de mijne was weg. Meegenomen door iemand die zwart ook mooier vond dan rood of luipaardprint. Of die geen paraplu bij zich had en toch niet nat wilde worden. Ik kon mij dat alles voorstellen – maar een beetje beduusd was ik wel. Mijn plu was eenvoudig gejat.

De hare eigenlijk – ik wist hoezeer mijn vrouw eraan gehecht was. Ze vatte het gelukkig laconiek op. Het was een degelijk doch voordelig gevalletje geweest, bij de ANWB met de hoogst mogelijke ledenkorting aangeschaft. Ze had natuurlijk gelijk: we zijn niet armlastig, een nieuwe is met dezelfde korting te bekomen. De ANWB kent geen rantsoenering. Trouwens, we hebben nog wel wat paraplu’s op voorraad. Ook een felrode.

Ik had mij nog die luipaardparaplu kunnen toe-eigenen, maar zo ben ik niet opgevoed. Toch lukt het mij niet enig wraakgevoel geheel en al te onderdrukken. Ik hoop daarom dat de dief bitter weinig plezier van het gestolene mag ondervinden. Lekkage van de paraplu bijvoorbeeld. Of beter nog: alleen maar droge dagen!

Egbert van der Weide.