Hoe ist? Ja bèst! 'Kunstig'.

Dorpsgenoot 'Ruud' schrijft met regelmaat een column op Blik Op Noordwijkerhout met 'Een blik met een knipoog op het dagelijkse leven in Noordwijkerhout'. De al eerder verschenen columns kunt u teruglezen onder het menu-item 'BlikOp' bij 'Columns Ruud'. Vandaag weer een nieuwe: Hoe ist? Ja bèst!....

Hoe ist? Ja bèst! Een blik met een knipoog op het dagelijkse leven in Noordwijkerhout!

Hoe ist? Ja bèst! 'Kunstig'.

De bladeren hangen treurig naar beneden en het gegroefde schors glimt zwart van de vele regen. De bomen zijn oud en ogen vermoeid door alles wat ze hebben gezien een meegemaakt.

De bomen zijn door de jaren gehavend en de littekens getuigen van de vele keren dat ze zijn gesnoeid. Lange zomers hebben ze vol trots hun frisse, groene bladerdek getoond en aan velen een schaduwplek geboden, maar nu zijn ze in de winter van hun bestaan aangekomen.

De bomen zijn ziek en hulpbehoevend bevonden en kunnen nog maar moeilijk op eigen benen blijven bestaan. Binnenkort wordt een onvermijdelijk vonnis uitgesproken en zullen ze eervol moeten buigen voor de wrede zagen. Hun resten zullen nog slechts dienen als voedsel voor gulzige vlammen.

Zo, maar dan rijst onmiddellijk de vraag hoe de vervanging er uit komt te zien of dat ze wel vervangen gaan worden. De meningen hierover zijn verdeeld en een besluit nog lang niet genomen. Volgens mij is de oplossing heel simpel: kunstbomen. Jawel, kunstbomen. 

Kunstbomen zijn het hele jaar groen, laten geen blad vallen, zijn onderhoudsvriendelijk en worden nooit ziek. Als ze in de weg staan, zijn ze makkelijk verplaatsbaar. Bij een code rood stormwaarschuwing leg je ze even plat en als je er even genoeg van hebt, berg je ze een poosje op.

Zeg nu niet dat echte bomen veel mooier zijn en dat ze lekkerder ruiken, want dat hebben we met onze kerstbomen lang geleden ook opgelost. Een spuitbusje sneeuw of een vleugje dennengeur en de sfeer alsof het een echte boom is, is gecreëerd. Bovendien was daarmee ook nog eens het probleem van de dennennaalden in de vloerbedekking opgelost.

Kunstbomen en kunstgras zijn trouwens ook nog eens heel erg modern. Zo gaat ons eigen VVSB binnenkort ook op kunstgras voetballen. Je hoeft het niet meer te maaien en het gevaar dat je keeper met tranende ogen van de hooikoorts de hoge ballen niet meer ziet, is meteen geweken. Ik zou zeggen, zet ook daar een paar kunstbomen rond het veld en het toekomstig plaatje is gereed. 

Hoe is het? Ja bèst, zo dadelijk even ons kunstgras stofzuigen na al die stormen.

RUUD